İşverenden işçiye hukuksuz pazarlık

Asgari ücret 4 bin 253 liraya çıktı fakat bazı işverenlerin işçileri işten çıkarmakla tehdit ederek maaşlarının bir bölümünü geri aldığı öğrenildi. işverenin usulsüz uygulamasının gasp olduğunu belirtilen Vatan Partisi İşçi-Sendika Bürosu Başkanı Hüseyin Karanlık, mücadele için sendikalaşmanın önemine vurgu yaptı. Sosyal Güvenlik Uzmanı Melis Elmen, bu uygulamanın yaptırımlarını ve bu durumla karşılaşan işçilerin nereye başvurmaları gerektiğini anlattı.

Haber: İnci Erdoğan - Kamera: Melik Nacar

Milyonlarca dar gelirlinin beklediği asgari ücret zammının açıklanmasından sonra gözler işverene çevrildi.

İddiaya göre İşçinin maaşına göz koyan işveren kendi inisiyatifine göre maaş belirledi. Kabul etmeyen de işini kaybetmekle tehdit edildi.  Asgari ücretlinin maaşı bankaya 4 bin 253 lira olarak yatıyor. Bu ücretin içinden işverenin belirlediği rakam işçinin cebine girerken kalan kısım işverene iade ediliyor.

İşverenin işçi emeğini gasp ederek yaptığı hukuksuzluğun cezası da caydırıcı olmaktan çok uzak. 4857 sayılı İş Kanunu’na göre maaşlar asgari ücretten az ödendiği takdirde işverene her ay ve her işçi için 125 TL cezai yaptırım uygulanıyor.

Vatan Partisi İşçi-Sendika Bürosu Başkanı Hüseyin Karanlık, işverenin usulsüz uygulamasını gasp olarak niteledi. Karanlık, denetimlerin ve cezaların artırılmasının caydırıcı etki yaratacağına dikkat çekti.

Karanlık, sendikalaşmanın önemine vurgu yaptı:

- Türkiye’de ne yazık ki işçilerin ezici bir çoğunluğu sendikasız ve örgütsüzdür. Zaten asgari ücret de buralarda uygulanmaktadır. Bu koşullarda örgütsüz iş yerlerinde, işçinin sendikalı olabilmesinin önünü açacak sendikal örgütlenmeyi kolaylaştıracak önlemlerin de bir an önce alınması gerekiyor. Vatan Partisi olarak bu noktada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını uyarıyoruz.


Sosyal Güvenlik Uzmanı Melis Elmen, bu uygulamayla karşılaşan işçilerin nasıl bir yol izlemesi gerektiğini anlattı.

İşçinin maaşını asgari ücretin altında ödeyen işverenler başka yaptırımlarla da karşı karşıya kalabilir.

# türkiye # erdoğan # vatan partisi # güvenlik # ekonomi # haber # Asgari ücret # Vatan # işçi # sendika # asgari ücret zammı # sosyal güvenlik