Yaş meyve ve sebzede 2021 rakamları

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, ihracat gelirlerinin yüzde 25'inin Merkez Bankası’na satılmasını zorunlu kılan düzenlemeye ilişkin konuştu. Uçak, “Merkez Bankası'nın ihracatçıya piyasanın üzerinde kur fiyatı verildiğine şahit oldum, umarım bu böyle devam eder” dedi.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Ulusal Kanal’ın sorusuna yanıt verdi. İhracat gelirlerinin yüzde 25'inin Merkez Bankası’na satılmasını zorunlu kılan düzenlemeye ilişkin konuşan Uçak, piyasa değeri üzerinde kur fiyatı verildiğine dikkat çekti.

2021 yılı İhracat Değerlendirme Toplantısında konuşan Uçak, Merkez Bankası’nın yeni düzenlemeyle ihracatçıyı koruyan bir yaklaşım sergilediğini söyledi.

YAŞ MEYVE VE SEBZEDE 2021 RAKAMLARI

Toplantıda 2021 yılının Yaş Meyve Sebze İhracat rakamları da paylaşıldı. Türkiye genelinde ilk kez 5 milyar dolar sınırı aşıldı. Bu rakamın yüzde 23’ü de Ege Bölgesi’nden sağlandı.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, dört yıllık dönemde yüzde 60 artış kaydetti. 2021 yılında en fazla ihracat yapılan ülkeler Rusya, Almanya, İtalya, Ukrayna ve Romanya oldu.

İHRACAT ŞAMPİYONU BİBER VE TURŞU

Birlik Başkanı Hayrettin Uçak ihracat şampiyonu olan ürünleri sıraladı.

Biber ve kornişon turşuları 220 milyon dolar ile 2021 ihracat şampiyonu oldu. Su, meyve suyu ve domates salçası biber ve kornişon turşularını takip etti. Meyve sebze grubunda ise 2021’in şampiyonu 68 milyon dolar ihracat ile taze üzüm olurken, üzümü domates, kiraz ve mandarin izledi.

Uçak bu sene dünyanın yarısından fazlasına ihracat yaptıklarını söyledi.

2022 YILI HEDEFİ 1,3 MİLYAR DOLAR

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, 2022 ihracat hedefi 1,3 milyar dolar olarak belirledi. Cumhuriyetin 100. Yılı olan 2023’e ilişkin hedef ise 1 buçuk milyar dolar olarak açıklandı.

# türkiye # rusya # Ukrayna # ekonomi # almanya # ulusal kanal # ihracat # Merkez Bankası # kur # dolar # italya # romanya # döviz kuru # Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği # Hayrettin Uçak