Mini ekonomi teklifi kabul edildi

4 maddelik mini ekonomi teklifi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Teklifle yabancı para ve altınlarını TL’ye dönüştüren kurumlara vergi istisnası getirilecek. Mali tablolarda enflasyon düzeltmesi de 31 Aralık 2023’e kadar ertelenecek.


Yeni ekonomi modelinin uygulanması ile ilgili yasal düzenlemeler sürüyor.

Ak Parti’nin hazırladığı 4 maddelik mini ekonomi teklifi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşüldü. Vergi Usul Kanunu ile Kurumlar Vergisi Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi komisyonda kabul edildi.

Teklifle yabancı para ve altınlarını TL’ye dönüştüren kurumlara vergi istisnası getirildi. Dönüşüm esnasında oluşan kur farkı kazançlarının son 3 aya isabet eden kısmı istisna edilecek. Bu kapsamda açılan vadeli Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarından elde edecekleri faiz ve kar payları da istisna kapsamında olacak.

Dönüşümün desteklenmesi kapsamında Merkez Bankası tarafından yapılan destek ödemeleri de vergiden istisna olacak.

Komisyonda kabul edilen önergeyle bu istisnalar, kazançları bilanço esasına göre tespit edilen gelir vergisi mükellefleri için de geçerli olacak. Bu kapsamda açılan hesaplardan vadesinden önce çekim yapılması durumunda vergi alınacak. İstisna edilen tutarlar nedeniyle zamanında alınmayan vergiler, ceza ve gecikme faizi uygulanarak tahsil edilecek.

Teklif Genel Kurul’da kabul edilirse mali tablolarda enflasyon düzeltmesi 31 Aralık 2023’e kadar ertelenecek. Ertelemede şartların oluşup oluşmadığına bakılmayacak.

Yapılan enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan kar/zarar farkı, geçmiş yıllar kar/zararı hesabında gösterilecek. Bu şekilde tespit edilen geçmiş yıl karı vergiye tabi tutulmayacak, geçmiş yıl zararı zarar olarak kabul edilmeyecek.

# Ankara # Para # faiz # ekonomi # meclis # kar # Merkez Bankası # kur # destek # bilanço # genel kurul