Madenciliğin gelişimi masaya yatırıldı

Yurt Madenciliği Geliştirme Vakfı, madenlerin Türkiye ekonomisine katkılarını açıkladı. 2021 yılında 23 milyar dolarlık maden üretildiğini belirten Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Başkanı Güven Önal, yeni yatırımlar yapıldığı takdirde 10 yıl sonra bunun 150 milyar dolara çıkabileceğini söyledi.

Madenciliğin Türkiye ekonomisine katkılarını Yurt Madenciliği Geliştirme Vakfı açıkladı. İTÜ Maçka Sosyal Tesislerinde yapılan basın toplantısında, sürdürülebilir madenciliğin yol haritası çizildi.

Toplantıya Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Başkanı Güven Önal, Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Yılmaz ve Dündar Ergunalp, Gençlik Komitesi Başkanı Burak Topçu ve Eğitim Koordinatörü Lütfü Çallı katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Güven Önal, Türkiye’nin 20 milyar ton kömür yatağı olduğunu, kömürden doğalgaz da petrol de üretilebileceğini belirtti. Önal, kaynakların verimli kullanıldığı takdirde dışa bağımlılığın azalacağını söyledi.

Önal, 2021 yılında 23 milyar dolarlık maden üretildiğini, yeni yatırımlar yapıldığı takdirde 10 yıl sonra bunun 150 milyar dolara çıkacağını söyledi:

Türkiye'de bugün ispatlanmış 20 milyar ton kömür var. Bu kömürdeki gaz miktarını tahmin bile edemezsiniz. Kömür, petrol, doğal gaz hepsi hidrokarbondur. Kömürden petrol de, gaz da üretilebilir. Birbirine çevrilir bunlar. Bu imkanlar elimizden var. Kömürden hem doğal gaz, hem de petrol üretebiliriz.

Madenciliğin risklerinden dolayı özel sektörün yatırım yapmadığını söyleyen Önal, bu noktada devletin riskleri azaltıcı teşvikler sağlaması gerektiğini belirtti.

Altın Madencileri Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz ise, Türkiye'de 200 ton altın tüketildiğini, 40 tonun üretildiğini ve 160 tonun da ithal edildiğini söyledi. Türkiye’nin topraklarında 6500 ton altın tespit edildiğini belirten Yılmaz, 100 ton üretim yapılacak teknolojinin hali hazırda beklediğini söyledi. Yılmaz, sürdürülebilir madenciliğin 4 aşamasını anlattı.

Yılmaz, dışa bağımlılıktan kurtulmak için maden üretiminin önemine vurgu yaptı. "Madencilikte siyaset üstü bir tutuma" ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

# türkiye # ekonomi # yol # üretim # Yurt # gaz # doğal gaz # madencilik # siyaset # mehmet yılmaz