Atlantik Rusya karşıtlığında yalnız

ABD'nin kışkırtmasıyla Karadeniz'de gerilimli günler yaşanıyor. ABD ve İngiltere, Ukrayna'ya yığınak yapmaya devam ederken, Rusya'dan tansiyonu düşürme açıklamaları geliyor. Öte yandan Batı'nın gönderdiği silahların krizin merkezi olarak gösterilen Donbass'a ulaştığı belirtiliyor. Atlantik savaş tamtamları çalsa da NATO ittifakı sahaya sürülemiyor.

Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Kanada’nın Ukrayna’ya gönderdiği silahlar, Donbass’a taşınıyor.

Ukrayna’dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin lideri Leonid Paseçnik, Kiev yönetiminin, Donbass’a ağır silah ve teçhizat taşıdığını söyledi. “Batı'nın gönderdiği silahlar bir-iki gün içinde Donbass'ta oluyor” dedi.

Sevkiyatın, AGİT gözlemcilerince de tespit edildiğini belirten Paçnik, gözlemcilerinin Donbass’taki durumu izlmek için kullandığı İHA’ların uzaktan gönderilen sinyallerle çalışamaz hale getirildiğini söyledi:

- Batı'nın gönderdiği silahlar bir-iki gün içinde Donbass'ta oluyor. Ve Kiev’in kontrolündeki bölgede elektronik savaş düzenekleri aktif bir şekilde çalışıyor. Tüm bunlar Ukrayna’nın asker ve teçhizatlarını konuşlandırma sürecini gözlemcilerden saklamaya çalıştığını gösteriyor. Gözlemcilerin durumu havadan görmesi engelleniyor.

Rusya ise bir kez daha ABD ve müttefiklerine Ukrayna’yı kışkırtmaktan vazgeçmeleri çağrısı yaptı. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Amerikan kışkırtmalarının Ukrayna yönetiminde histeriye neden olduğunu vurguladı:

- Maalesef ABD medyası, son aylarda Ukrayna ve çevresinde yaşananlar hakkında çok sayıda teyit edilmemiş, çarpıtılmış veya bilinçli yalan ve provokatif haberler yayınlıyor. Bu durumun Ukrayna'da fiilen histeriye yol açtığı aşikar. Washington ile Avrupalı müttefiklerini bu çizgiyi terk etmeye, yapıcı, sakin ve dengeli bir tutum sergilemeye çağırıyoruz.

Rusya’nın “savaş olmayacak” açıklamasına karşın ABD’nin ısrarla sürdürdüğü işgal iddialarına Ukrayna Lideri Zelensky’den de tepki gelmişti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Batının Rus işgali tehdidi konusunda "panik" yaratarak ülke ekonomisini tehdit ettiğini söyledi. "Bu paniğe ihtiyacımız yok" diyen Zelensky, ABD Başkanı Joe Biden’ın “Rusya Şubat ayında saldıracak” açıklamasına atıfta bulundu. "Hemen yarın savaş olacağını söylüyorlar. Bu panik, devletimize kaça patlıyor haberleri var mı?" diye sordu.

Amerika Birleşik Devletleri, bugüne kadar dile getirdiği işgal iddialarıyla NATO’yu Rusya’ya karşı ikna edebilmiş değil. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, son yaptığı açıklamada da Ukrayna'ya asker sevk etmeyi planlamadıklarını söyledi.

Ukrayna sınırındaki NATO üyesi Macaristan da, ülke topraklarında daha fazla NATO birlikleri konuşlandırılmasını istemediklerini açıklamıştı.

Karadeniz’de ABD’nin kışkırttığı gerilimle ilgili son olarak NATO üyesi Hırvatistan'ın Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic’ten yine çok sert açıklamalar geldi. Daha önce "NATO'ya asker vermeyiz" açıklaması yapan Milanovic, ABD ve Avrupa ülkelerini "Ukrayna'yı kışkırtan batılı şarlatanlar" olarak niteledi. Milanovic, Ukrayna yönetimine de kendi iç sorunlarıyla daha fazla ilgilenme çağrısı yaptı:

- Ukrayna 8 yıldır kendisine sorumsuzca davranan Avrupa Birliği ile ilgili ürkütücü bir konumda bulunuyor. Bir tür birleşme vaadiyle Ukrayna'ya duman satıyorlar. Ukrayna Rusya ile restleşme yolunda gitmemeli. Bu şekilde onları kışkırtan kim olursa olsun, tehlikeli şarlatanlardır, şu anda Avrupa'da onlardan yeterince var.
# abd # ingiltere # rusya # Ukrayna # cumhurbaşkanı # nato # tepki # savaş # Atlantik # romanya # Hırvatistan # macaristan # kışkırtma # askeri yığınak # Ukrayna Rusya