Elektrik zirvesinden indirim çıkmadı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 21 elektrik dağıtım şirketi sahibi ile Ankara'da bir araya geldi. İndirim kararı çıkmayan zirvenin ardından konuşan Bakan Dönmez, “Asıl sorun enerji üretim maliyetleri” dedi. Enerjide dışa bağımlılığın olduğunu söyleyen Dönmez, yatırımları da artıracaklarını ifade etti.

Haber: Buse Gençtürk - Kamera: Tansev Kara

Ankara'da önemli bir zirve yapıldı. Elektrik gündemiyle yapılan zirveden çözüm çıkmadı.

Enerji ve Tabii Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 21 elektrik dağıtım şirket sahibi ile toplantı yaptı. Yaklaşık 2 saat süren toplantının ardından Bakan Dönmez kameralar karşısına geçti. Yükselen elektrik faturalarının düşürülmesi için çalışmanın sürdüğünü söyleyen Dönmez, sorunun enerji maliyetleri olduğunu belirtti:

- Bugün elektrik dağıtım sektörümüzün mevcut durumu altyapı ele almak üzere bir araya geldik. Enerji fiyatlarından vatandaşı korumak için tedbir aldık ve destek mekanizmalarını hayata geçirdik. Bu süreçte enerji sektöründen de sürece daha fazla katkı sağlamlarını beklediğimizi ifade ettik.

- Dünyada ciddi bir enerji darboğazı söz konusu. Asıl sorun elektrik enerji üretim maliyetleri tedarik süreçlerinde bu kadar değil. İletim ve dağıtım ağlarımızı ihtiyaca göre yeniliyoruz. Konuyu tüm şeffaflığıyla kamuoyuyla paylaştık. Halktan ve tüm paydaşlarımızdan gelen önerilere göre çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Türkiye'nin enerjide dışa bağımlığı olduğunu söyleyen Bakan Dönmez, elektriğe yapılacak yatırımların artacağını işaret etti:

- Elektrik üretiminde ithale yüzde 50 bağımlıyız. Elektrik, enerji üretim maliyetlerinin tedarik unsurlarında bağımlılık bu kadar değil. Son yirmi yılda 100 milyar dolarlık yatırım yapıldı. 3 buçuk kat kurulu gücümüzü artırdık, 100 bin megavata yükselttik.

Dönmez, devletin enerjide verdiği desteklere de dikkat çekti:

- Toplamda devletimizin enerji üretiminin verdiği destekler toplamı 165 milyar lira. Bu yıl elektrikte birinci kademede dar gelirli yüzde 50’lik desteğimiz devam ediyor. 100 TL'lik elektrik maliyetinin 50 TL'sini devlet ödüyor. Doğal gazda ise 100 TL'lik faturanın 75 lirası hükümetimiz tarafından karşılanmakta.

Toplantıda Isparta'da kar yağışı ile yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle şirketlerin afet yönetimi de ele alındı. Bakan Dönmez, şirketlerin planları ve yol haritalarının masaya yatırıldığını işaret etti:

- Şirketler ile bir araya gelerek onların kriz planlarını ele aldık uyarılarımızı yaptık.
# ankara # türkiye # indirim # kar # elektrik # Devlet # üretim # enerji # enerji bakanlığı # elektrik dağıtım # dağıtım # elektrik dağıtım şirketi