Türkiye'nin kaynağı Çekya'ya akıyor

'Zarar ediyor, hantal, verimsiz' diye özelleştirilen devlet şirketi Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş.'yi, Çekya devlet şirketinin en büyük hissedar olduğu grup 'kârlı' bularak satın aldı. 4 ilin elektrik geliri de Çek devletine ödenmeye başlandı. Bugünkü kurla yaklaşık 8 milyar TL'ye özelleştirilen SEDAŞ'ın perakende satış şirketi SEPAŞ, sadece 2019 yılında yaklaşık 4 milyar TL'lik net satış yaptı.

"Zarar ediyor" diye özelleştirilen Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş.'yi Çekya devlet şirketi "karlı" bularak satın aldı.

Kocaeli, Sakarya, Bolu ve Düzce illerine hizmet vermek üzere TEDAŞ'a bağlı olarak 1993 yılında kurulan Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş. yani SEDAŞ, 2008 yılında özelleştirildi.

"Hantal, verimsiz, kârsız" denilerek düşük bedellerle özelleştirilen şirketlerin talibi ise çok oldu. Her birinin ihalesine çok sayıda holding ve konsorsiyum katıldı.

TEDAŞ'a bağlı elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesi sürecinde bu şirketlerin zarar ettiği sıkça vurgulandı. Ancak ilk özelleştirme kapsamına alınan üç şirketin SEDAŞ, AYEDAŞ, BEDAŞ özelleştirme öncesinde 2005 yılı vergi sonrası kârı 195 milyon 860 bin YTL idi. Yani Çekya Devletinin özelleştirme ile büyük ortak olduğu SEDAŞ, zarar eden değil kâr eden bir kuruluştu.

Özelleştirilen SEDAŞ'ın ihalesini 600 milyon dolara hem elektrik üretimi hem de elektrik dağıtımı alanında faaliyet gösteren AKCEZ isimli şirket kazandı. AkCez, faaliyetlerine Ak Enerji ismiyle devam etti. 2013 yılında da tedarik hizmeti için aynı sermaye yapısıyla SEDAŞ'a kardeş Sakarya Elektrik Perakende Satış A.Ş. yani SEPAŞ kuruldu.

Kamuoyu Aydınlatma Platformu'nda yer alan bilgilere göre Ak Enerji'nin yüzde 37,36'sı CEZ grubuna ait. CEZ grubu, şirkette en büyük paya sahip.

CEZ Grubu, Avrupa'nın en büyük 10 enerji şirketi arasında yer alıyor. 15 ülkede yatırımları olan CEZ'in, yüzde 70'i doğrudan doğruya Çekya devletine ait.

Böylece Çekya devleti, SEDAŞ ve SEPAŞ üzerinden 19 bin 500 km2 'lik alanda, 4 il ve 50 ilçede yaklaşık 4 milyon nüfusa elektrik dağıtım ve perakende satış hizmeti veriyor.

Bugünkü kurla yaklaşık 8 milyar TL'ye özelleştirilen SEDAŞ'ın perakende satış şirketi SEPAŞ, sadece 2019 yılında yaklaşık 4 milyar TL'lik net satış yaptı.

# vergi # sakarya # elektrik # Devlet # enerji # çekya # tedaş # SEDAŞ # elektrik dağıtım # elektrik dağıtım şirketi # elektrik dağıtımı