Tarımda krize karşı hükümet harekete geçti

Rusya ve Ukrayna Türkiye'nin en önemli tarım ithalatçısı iki ülkesi. Rusya'nın Ukrayna operasyonu nedeniyle bazı tarım ürünlerinde arz sorunu yaşanmaması için hükümet harekete geçti. Ayçiçek yağına ikame kararı alındı, bazı yağlarda ise gümrük vergisi sıfırlandı. Yeni kararlar 30 Haziran 2022'ye kadar geçerli olacak.

Türkiye'nin en önemli tarım ürünü ithalatçısı Rusya- Ukrayna arasındaki gelişmeler hükümeti de harekete geçirdi.

Ayçiçek yağı tedarikinde yaşanabilecek sorunlara karşı Cumhurbaşkanı kararıyla, ayçiçek yağının ikamesi olabilecek ürünlerde gümrük vergisi sıfırlandı. Bu ürünlerin içinde kanola, aspir, mısır, soya ve palm yağı yer alıyor.

Karar 30 Haziran 2022'ye kadar geçerli olacak.

İhracatta ise 27 ocakta yayınlanan tebliğde 20 ürün için tarım ve orman bakanlığına yetki verilmişti. Ukrayna operasyonu nedeniyle arz sorunu yaşanabilecek ürünler olan un, et un, et ve yağda ihracata kısıtlama önlemi geldi.

Fiyat İstikrarı Komitesi'nde alınan karara göre un, kırmızı et ve yağ dışında beyaz et, yumurta, patates, domates, soğan, zeytin, limon, bulgur, margarin ve birçok gıda ürünü ihracatında kısıtlama yetkisi geçici olarak bakanlıkta olacak.

Bakanlık, bu ürünlerin ihracatına yönelik dönemsel düzenleme yapabilecek.

Öte yandan Türkiye'de gıda arz güvenliğinin sağlanması amacıyla, Ukrayna'dan yapılacak tarım ithalatına kolaylaştırıcı önlem geldi.

Ukrayna'dan yüklenen tarımsal ürünlerin ithalatı veya transit ticaretinde Tarım ve Orman Bakanlığı'na sunulması zorunlu olan resmi sertifika ve belgeler, Ukrayna yetkili otoriteleri tarafından yeniden düzenlenmeye başlayıncaya kadar resmi kontrollerde aranmayacak.

# türkiye # rusya # Ukrayna # hükümet # patates # domates # tarım ve orman bakanlığı # Zeytin # soğan # Tarım # yumurta # limon # bulgur # margarin # beyaz et