Rusya ve Hindistan'dan tarihi adım

Rusya Batı'nın yaptırımlarına karşı Hindistan hükümeti ile tarihi bir adım atıyor. Rusya-Hindistan arasında milli paralarla ödeme sistemi kurulacak. İkili ticarette endeks olarak ise dolar değil Çin Yuanının kullanılması gündeme alınacak.

Rusya ve Hindistan yaptırımlara karşı doların dünya hakimiyetini bitirmeye yönelik bir adımla karşılık verecek. İkili ticarette endeks olarak ABD Doları değil Çin yuanı esas alınacak.

Hindistan hükümeti, Rusya'ya uygulanan yaptırımların iki ülke ticaretindeki olumsuz etkisini azaltmak için harekete geçti.

Yapılan açıklamaya göre bir Hint bankası üzerinden Rusya ile ticari ödemelerin rupi-ruble cinsinden yapılacağı yeni bir mekanizma kurulacağı kaydedildi. İki ülkenin ticaretinde endeks olarak ise dolar değil Çin Yuanının kullanılması planlanıyor.

Yeni ödeme sistemi ile Hindistan’ın Rusya’dan daha ucuza petrol alabileceği de belirtildi.

Resmi verilere göre, Hindistan yemeklik yağ ithalatının yüzde 11’den fazlasını, ham petrol ithalatının ise yüzde 2,3’ünü Rusya’dan sağlıyor. Hükümetin Rusya’dan petrolün yanı sıra yağ ve gübre ithalatına öncelik verdiği belirtiliyor.

Öte yandan Rusya ile Çin arasında da milli paralarla ödemelerin yapıldığı ticaret anlaşması bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüşerek Rusya ile Türkiye arasındaki ticarette de milli paraların kullanılması' önerisinde bulunmuştu.

# abd # türkiye # rusya # erdoğan # Putin # hindistan # ekonomi # ticaret # dolar # Devlet # petrol # Çin yuanı