Rusya'dan tarımda ihracat önlemi

Rusya Batı'nın yaptırımlarına karşı bazı tarım ürünlerinde ihracat yasağı getirdi. Üçüncü ülkelere 31 Ağustos’a kadar beyaz şeker ve şeker kamışı ihracatı, Avrasya Ekonomik Birliğine de 30 Haziran'a kadar tahıl ihracatını yasaklandı. Öte yandan Hindistan-Rusya arasında ticari ödemelerin rupi-ruble cinsinden yapılacağı yeni bir mekanizma kurulacağını belirtildi.

Rusya, Batı'nın yaptırımlarına karşı önlem için ihracata sınırlama getirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 8 Mart’ta, bazı ürün ve ham maddelere ihracat yasağı talimatı vermişti. Moskova'dan yeni yasak listesi açıklandı. Üçüncü ülkelere 31 Ağustos’a kadar beyaz şeker ve şeker kamışı ihracatı, Avrasya Ekonomik Birliğine de 30 Haziran'a kadar tahıl ihracatını geçici olarak yasaklandı.

Batı'nın yaptırımları karşı Rus Hükümetinden "yaptırımlar bizi etkilemeyecek" açıklaması gelmişti. Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, yaptırımları Moskova için bir nevi bağımsızlık vergisi olduğunu söylemişti.

HİNDİSTAN'DAN RUSYA ADIMI

Öte yandan Rusya'ya Ukrayna yaptırımları sürerken Hindistan hükümeti, yaptırımların iki ülke ticareti üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak için harekete geçti.

Yetkililerden yapılan açıklamaya göre bir Hint bankası üzerinden Rusya ile ticari ödemelerin rupi-ruble cinsinden yapılacağı yeni bir mekanizma kurulacağını kaydedildi. Yeni ödeme sistemi ile Hindistan’ın Rusya’dan daha ucuza petrol alabileceği belirtildi.

Resmi verilere göre, Hindistan yemeklik yağ ithalatının yüzde 11’den fazlasını, ham petrol ithalatının ise yüzde 2,3’ünü Rusya’dan sağlıyor. Hükümetin Rusya’dan petrolün yanı sıra yağ ve gübre ithalatına öncelik verdiği belirtiliyor.

# rusya # Ukrayna # Putin # hindistan # ekonomi # ihracat # lavrov # Devlet # batı # petrol # yaptırım # ithalat # Tarım # mart