Seçim kanunu siyasette tartışma yarattı

Seçim barajını yüzde 7’ye indirecek kanun teklifinin Meclis’e sunulmasıyla siyasette yeni bir tartışma başladı. AK Parti, baraj konusunun ittifak düzenlemesiyle çözüldüğünü savundu. CHP ise yeni düzenleme ile Cumhur İttifakı’nın birkaç milletvekili fazla çıkarma hesabı yaptığını öne sürdü. PKK’nın Meclis’teki uzantısı HDP de düzenlemeyle ittifakların bitirilmek istendiğini ifade etti.

Seçim kanunu teklifi Meclis’e sunuldu. Siyasetin gündeminde yeni bir tartışma açıldı. İttifak düzenlemesiyle siyasi partilerden açıklamalar geldi.

AK Parti ve MHP’nin hazırladığı seçim kanunu teklifiyle seçim barajı yüzde 10’dan 7’ye indirilecek. İttifak barajı geçerse ittifaktaki partiler de barajı geçmiş sayılacak. Teklifle siyasi partiler seçim çevresinde gerekli oy oranına ulaşmadan içinde bulunduğu ittifakın oylarından faydalanarak milletvekili de çıkaramayacak. Bir televizyon kanalının canlı yayınında konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, baraj konusunun ittifak düzenlemesi ile çözüldüğünü belirtti:

- İttifak içinde yer almanın en önemli sağladığı imkan, ittifakın toplam oyunun barajı geçmesi halinde baraj sorunu kalmıyor. Bu tüm partiler için böyle. Baraj konusu ittifak düzenlemesiyle çözüldü. Haksızlığa da yol açtığını düşünerek rasyonel olması gerekçesiyle yeni bir düzenleme getirdik, milletvekili dağılımına ilişkin. Yeni bir düzenleme değil aslında Türkiye'nin uyguladığı bir düzenleme. Mevcut 2018 uygulamasında ittifak oluşturan partilerin toplam oyu haksızlığa yol açabiliyordu.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise teklife tepki gösterdi. Düzenlemenin MHP için çıkarıldığını iddia eden Özel, ittifak düzenlemesiyle Cumhur İttifakı’nın fazla milletvekili çıkarma hesabı yaptığını savundu:

- Bekleyenler açısından dağ fare doğurdu. İndire indire yüzde 7'ye indirebildiler. Bu hesapla birkaç milletvekili fazla çıkarma hesabı yapıyorlar.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da düzenlemeyle milletvekili seçimlerinde ittifakların bitirilmek istendiğini öne sürdü:

- Biz Halkların Demokratik Partisi olarak bunu her zaman savunduk. Oyları oranında olabilir. Fakat burada büyük partilere yarayan, küçük partilerin temsil hakkını ortadan kaldıran bir düzenleme olarak yorumluyoruz. Bu da diğer ittifakları çözmek, bitirmek için sunuluyor.
# chp # türkiye # mhp # ak parti # hdp # parti # meclis # seçim # Partisi # seçim yasası # baraj # seçim barajı # Seçim Kanunu