Yurt dışında Çanakkale Zaferi coşkusu

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 107. yıl dönümünde yurt dışı temsilcilikerimizde de törenler yapıldı. Türkiye'nin Beijing, Bakü ve Tiflis Büyükelçiliklerinde "18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi" etkinlikleri düzenlendi.

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 107. Yılında Çin’in başkenti Beijing’te anma törenleri yapıldı. Türkiye'nin Beijing Büyükelçiliği'nde 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi programı düzenlendi.

Etkinlikte, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile vatan mücadelesine hayatını adamış tüm şehitler için saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşı'nın kabulünü ve Çanakkale Savaşı'nı anlatan sinevizyon gösterilerine yer verildi.

Türkiye'nin Beijing Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen, Mehmet Akif Ersoy'un ifadeleriyle atıfta bulundu:

- Türk ordusu, üstün nitelikli komuta kademesinin önderliğinde, 'Düvel-i Muazzama'nın ya da Akif'in deyimiyle 'tek dişi kalmış canavar'ın, 'hayasızca akını'nı durdurmayı başarmıştır.

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’deki Türk Şehitliği’nde anma töreni düzenlendi. Büyükelçi Müsteşarı Barış Saygın, Şehitlik Anıtı’na çelenk bıraktı. Türkiye ve Azerbaycan milli marşları okundu.

Şehitlik özel defterini imzalayan Barış Saygın, Çanakkale’deki direniş ruhununu, Karabağ’ı işgalden kurtaran Azerbaycan ordusuna da ilham verdiğini söyledi:

- Çanakkale zaferi, istiklal harbimizin mücadeleci ruhunun güçlenmesine vesile olmuş, daha sonraki nesillere güç ve ilham kaynağı teşkil etmiştir. Kahramanlıklarınız yıllar sonra 44 günlük Batan Muharebesi’nde ülkelerini işgalinden kurtaran Azerbaycan askerlerine inanç, moral ve güç verdi.

Saygın’ın konuşmasının ardından şehitliğe karanfiller bırakıldı.

Gürcistan'da da Türkiye'nin Tiflis Büyükelçiliğince tören düzenlendi. Törene, Büyükelçi Fatma Ceren Yazgan ile Gürcistan'daki Türk kurumlarının temsilcileri ile Türk iş insanları katıldı.

Yazgan, Çanakkale Savaşı’nın Türkiye'nin bağımsızlık savaşı olduğunu belirtti. Terörle mücadele operasyonlarına işaret ederek, Türkiye'nin güvenliği için kahramanların bugün de bu mücadeleyi sürdürdüğünü belirtti.

# çanakkale # türkiye # Azerbaycan # çin # tören # türk # Deniz # pekin # Vatan # Bakü # Tiflis # Gürcistan # mart # beijing # 18 mart # çanakkale zaferi # Çanakkale Deniz Zaferi