Çanakkale Zaferi günümüze ışık tutuyor

"Denizden karaya bakmayı öğrenmeliyiz" Emekli Deniz Kurmay Albay Halil Özsaraç, 18 Mart’tan çıkarılması gereken dersleri bu sözlerle özetledi. Ulusal Kanal'ın Çanakkale Özel Yayını'nda konuşan Özsaraç, Türk denizciliğinin hem askeri hem de ticaret alanında geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Özsaraç, ABD emperyalizmine karşı Rusya, İran ve Mısır gibi bölge ülkelerle güç birliğinin önemine vurgu yaptı.

Karadeniz’de, Ukrayna kışkırtması, Ege ve Akdeniz’de namluları Türkiye’ye çevrili Amerikan üsleri, Suriye’de ABD’nin PKK ve DEAŞ ile yarattığı terör ortamı...

107. yılını kutladığımız Çanakkale Deniz Zaferi, ABD’nin kuşatma planlarını harekete geçirdiği bugünün Türkiyesi için de ders niteliğinde…

Emekli Deniz Kurmay Albay Halil Özsaraç, Çanakkale Zaferi’nin Türkiye’nin güvenlik stratejisine ışık tuttuğunu belirtti. “18 Mart’ı bir daha yaşamamak için denizden karaya bakmayı öğrenmemiz şart” dedi:

- Stratejik olarak denizden karaya bakmasını öğrenmemiz lazım.
- Biz Mavi Vatanımızda ve dışında denizlerde etkin bir varlık göstermiş olsaydık, denizde güç bulan emperyalizmi vatanımızı tehdit etmekten uzak tutardık ve 18 mart yaşanmasına gerek kalmazdı. Denizde varlık gösterdiğiniz takdirde ancak emperyalizmin sizin üzerinize gelmesini engellemiş olursunuz. Stratejik olarak denizden karaya bakmasını öğrenmemiz lazım.

Sevr haritasını gösteren Özsaraç, Batının, hala Türkiye’yi Karadeniz’de Rusya’ya karşı tampon olarak gördüğünü söyledi. Türkiye’nin güvenlik stratejisini denizler üzerinden kurması gerektiğini belirtti. ABD ve NATO’nun kuşatma planlarına karşı Rusya, İran ve Mısır ile güç birliğinin önemine dikkat çekti:

- Emperyalizm sizi kullanır, bugün NATO’nun pozisyonu da öyle. Mesela biz Rusya ile işbirliği yapabiliriz, orada üslenmemiz bize avantaj sağlayabilir. İran yolu üzerinden hit okyanusuna çıkabiliriz, basraf körfezine çıkabiliriz. Basra körfezi de aynı Karadeniz gibi bir yer. Baltık da aynı şekilde ne kadar çok denize çıkarsak, emperyalizme karşı direncimiz o kadar artar

“Denizciliğimiz ne kadar gelişirse, ülkemiz o kadar güçlenir” diyen Emekli Deniz Kurmay Albay Halil Özsaraç, askeri alanda olduğu kadar ticarette de Türk denizciliğinin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı:

- Gelecek 10 yıllarda Pasifik'te, Hint Okyanusu'nda, Arktik'te ve Antarktika'da varlık bulan bir Türk donanması, Türk denizciliği, ayrıca Türk ticaret yeteneğimizin de denizde olabildiğince fazla olmasına ihtiyaç duyuyoruz. Denizde daha güçlü olmak, daha çok denizcilileşmek durumundayız.
# abd # çanakkale # türkiye # rusya # Ukrayna # iran # türk # Deniz # karadeniz # nato # rus # mart # kara # Pasifik # denizcilik # 18 mart # çanakkale zaferi # halil özsaraç