Eski askerler hakim karşısında

CFR bağlantılı bildiriye imza atan 104 eski askerin yargılaması başladı. Davanın ilk celsesinde 5 kişi savunma yaptı. Sanıklar, suçlamaların somut delile dayanmadığını savunarak beraatını talep etti.

Kamera: Tansev Kara

CFR bağlantılı bildirinin imzacısı 104 eski askerin yargılaması 21 Mart’ta Ankara 20’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. İddianamede “anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşmakla” suçlanan sanıklar için 12 yıla kadar hapis cezası istendi. Sanıkların Whatsapp konuşmalarında Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin araç olarak kullanıldığı, asıl niyetin "sarıklı amiral" üzerinden bildiri hazırlamak olduğu yer almıştı.

Davanın ilk duruşmasında kimlik tespitlerinin ardından talepler alındı. Cumhurbaşkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı suçtan zarar gördüklerini belirterek davaya katılma talebinde bulundu.

Sanıkların yaşları ve salgın nedeniyle mahkeme heyeti 5’erli gruplar halinde savunmaları almaya başladı. İlk celse eski Tuğamiral Abdullah Akgül, eski Koramiral Can Erenoğlu, eski Tuğamiral Ahmet Şenol, eski Koramiral Atilla Kezek ve eski Tuğamiral Sami Örgüç savunma yaptı.

Suçlamaları kabul etmeyen sanıklar, iddianamenin somut delillere dayanmadığını iddia etti.

Sanıkların savunmalarının ardından avukatlar da dinlendi. Avukatlar sanıklar hakkındaki adli kontrol ve yurt dışı yasağının kaldırılmasını istedi.

DURUŞMA 25 MART'A KADAR SÜRECEK

Ankara Adliyesi’nde görülen dava 25 Mart Cuma gününe kadar sürecek. Ara kararını açıklayacak olan mahkeme heyeti, kalan sanıkların savunmaları için duruşma günü verecek. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı’nın davaya katılma talebi de değerlendirilecek.

# ankara # msb # mahkeme # asker # dava # savunma # mart # kara # bildiri # Amiral # möntro # CFR # atilla kezek # Can Erenoğlu