Anayasa Komisyonu'nda seçim tartışması

Meclis Anayasa Komisyonu’nda seçim kanunu teklifi görüşmelerinde tartışmalar yaşandı. Görüşmeler sırasında seçime girmek için siyasi partilerin kongrelerini üst üste iki defa ihmal etmemiş olma koşulu gündeme geldi. Muhalefet siyasi partilerin önüne engel konulduğu görüşünü savundu. AK Parti ve MHP'li üyeler de muhalefetin bu iddialrına tepki gösterdi.

Seçim kanunu teklifi görüşmelerinde baraj ve kongre tartışması çıktı.

Meclis Anayasa Komisyonu seçim kanunu teklifi için toplandı. Teklifin tümü üzerinde söz alan CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, 2002'de Ak Parti’nin Mecliste grubu olduğu için seçime girebildiğini anımsattı. "Neden siyasi partilerin önüne engel koyuyorsunuz?" diyerek teklifteki seçime girmek için partilerin kongrelerini üst üste iki defa ihmal etmemiş olma şartını hatırlattı.

MHP’DEN CHP’YE TEPKİ

Erkek'in, teklif yasalaşırsa, " Türk siyasi tarihine kara bir leke olarak geçeceğine" yönelik sözlerine, MHP’li Feti Yıldız tepki gösterdi.

- 90'lı yıllarda, koalisyon hükümetleri dönemlerinde, SHP, CHP'li adalet bakanlarının yargıdaki kadrolaşmayla ilgili söyledikleri sözler var. 2 bin hakim alınmasıyla ilgili “Bu kadroları örgütüme vermeyip de ülkücülere mi vereyim?” ve bir başka “Benim döneminde 2 bin hakim alındı. Bu kadrolar yeşererek demokrat insanlar olacak. Yaptığım suçsa, suç işlemeye devam edeceğim” şeklinde sözler var. Bu tarihsel ayıp size yeter.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, "Bu 2 bin hakim Meclis’i bombaladı değil mi?" karşılığını verdi. Bu sırada Fetih Yıldız, ayağa kalkarak, "Sesini yükseltme, terbiyeli ol. Evladım, benim adım Feti Yıldız" ifadesini kullandı. Başarır da "Benim adım da Ali Mahir Başarır. Tehdit mi ediyorsun beni? " diye karşılık verirken CHP'li milletvekilleri Feti Yıldız'a tepki gösterdi ve komisyon salonunda tartışmalar yaşandı.

Toplantıya verilen aranın ardından CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan ise grup kurma şartının kaldırılmasına yönelik düzenlemeyi eleştirdi. “Acaba yedekte beklettiğiniz partiler mi var?” diye sordu. Ak PArti ve MHP'li üyeleri Tezcan'ın bu ifadelerine tepki gösterdi.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ise barajın sıfırlanmasını istedi. “Yüzde 7 kesinlikle yüksek. 0 baraj öneriyoruz” dedi. Yüzde 1 oy alan siyasi partilerin hazine yardımı almalarını talep etti.

AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel, bu düzenlemeyle seçim mevzuatının bir adım daha ileriye götürüldüğünü belirtti. "Hiçbir zaman almadığımız oyun hesabını yaparak milletvekili sayımızı artırmanın peşinde değiliz." diye konuştu.

# tartışma # chp # mhp # ak parti # hdp # tbmm # meclis # türk # milletvekili # millet ittifakı # seçim # Ali Mahir Başarır # cumhur ittifakı # Bülent Tezcan # baraj # Meral Danış Beştaş # recep özel # meclis anayasa komisyonu # Seçim Kanunu