Zirai don Adanalı çiftçileri vurdu

Adana’da geçen günlerde arka arkaya yaşanan zirai don ve poyraz, turfanda ürünleri talan etti. Erkenci ürün çıkmayacak. Kuruyan karpuzu tekrar ekmek için fide bulmakta zorlanan üreticiler, bulsa da fahiş fiyatlara almak zorunda kalıyor. Köklerinden yeniden filizlenmesi beklenen patateste ise yüzde 50’den fazla verim kaybı öngörülüyor. Zor durumda olan üreticiler devletten destek bekliyor.

Çukurova’da geçen günlerde yaşanan zirai dondan sonra, erkenci ürünlerin tamamı telef oldu.

Adana’da geçen günlerde yaşanılan zirai donda hava sıcaklığı eksi 7 dereceye kadar düştü. Erkenci ürünlerin tamamı kurudu.

Bölgede yer serası yapılarak şubat ayında dikimine başlanan karpuzun dönüm maliyeti 7 bin lirayı geçiyor. Üretici yeniden ekim yapmak isterse maliyet 10 bin lirayı geçiyor.

Hal böyle olunca kimi üretici üretemez duruma geldi, kimiyse zararını biraz da olsa azaltmak için yeniden ekim yapma yoluna gitti.

Fide fiyatları ekim gününden bugüne iki kar artmış durumda. Üretici fideyi almakta ve bulmakta oldukça zorlanıyor.

Patateste de durum farklı değil. Yaprakları tamamen kuruyan erkenci patatesin tekrar kökünden filizlenmesi bekleniyor. Ancak filizlenme olsa da verimde yüzde 50’den fazla kayıp bekleniyor.

# Adana # adana # kar # don # Tarım