''Rusya ve Ukrayna müzakereleri Dışişleri düzeyine taşınabilir''

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakere süreciyle ilgili açıklama yaptı. İki ülke arasında 1-2 hafta içinde üst düzey görüşmelerin başlayabileceğini söyleyen Çavuşoğlu, Rusya Lideri Vladimir Putin’in de Türkiye’ye gelebileceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya ile Ukrayna arasında kalıcı ateşkesin sağlanması için Türkiye'nin elinden geleni yaptığını söyledi.

Katıldığı bir televizyon programında gündemi değerlendiren Çavuşoğlu, Rusya ve Ukrayna heyetlerinin İstanbul'daki görüşmesinin dışişleri düzeyine taşınabileceğini belirtti. Çavuşoğlu, "Kuleba ve Lavrov'un toplantıya hazır olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, 1-2 hafta içinde en azından dışişleri bakanları düzeyinde bir görüşme olabilir" ifadelerini kullandı.

"RUSYA LİDERİ PUTİN, TÜRKİYE'YE GELEBİLİR"

Bakan Çavuşoğlu, ilerleyen süreçte Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de Türkiye'ye gelebileceğini belirtti.

Çavuşoğlu, "Yorumlara bakıyoruz. Türkiye otomatikman güç gönderecek. Böyle bir şey yok. Bugün hatırı sayılır bir gazetede Türkiye'nin garantör olduğu zaman oraya asker göndereceğini söylüyor. Öyle bir şey yok. " dedi.

Rusya'nın P5 içinde yer almasına rağmen Ukrayna'nın P5'i garantör olarak teklif ettiğini kaydeden Çavuşoğlu, bu durumun ileride iki ülkenin yakınlaşmasını da sağlayabileceğini belirtti.

NATO'nun 5. maddesinin devreye girmesinin tüm ülkelerin fikir birliğiyle olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, bu maddenin devreye girmesi durumunda bile ülkelerin nasıl destek vereceğini kendisinin belirleyebildiğini söyledi.

Çavuşoğlu, "(Garantörlük halinde) Türkiye (Ukrayna'daki) savaşın içine hemen girecek, Türkiye oraya asker gönderecek gibi yorumlar doğru değil." diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, bu konuda tam yorum yapabilmek için iki ülke arasında tam mutabakatın sağlanabilmesinin görülmesi gerektiğini vurguladı.

UKRAYNA'DAKİ TÜRKLERİN TAHLİYESİ

Ukrayna’daki Türklerin tahliyesiyle ilgili de bilgi veren Çavuşoğlu, “16 bin 600 civarında vatandaşımızı tahliye ettik. Ülkenin tamamında refakatçileri ile birlikte 90 vatandaşımız var. Otobüslerimiz sürekli sahada bekliyor.” dedi.

# istanbul # türkiye # rusya # Ukrayna # Putin # Mevlüt Çavuşoğlu # destek # nato # asker # rus # dışişleri bakanlığı # garantör # dışişleri