TESK'ten turist için önlem çağrısı

Rus turistler turizm bölgesindeki esnafın en önemli gelir kaynağı. Türkiye Rusya yaptırımlarına katılmasa da esnaf bu sezon turist sayısının düşeceğinden endişeli. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, Rus turistler için Türkiye'nin önlem alması gerektiğini belirtti.

ABD ve Avrupa'nın Rusya’yı hedef alan yaptırımları devam ediyor. Türkiye ise Rusya'ya karşı yaptırımlara katılmıyor.

Türkiye'ye gelen turistler arasında ilk sırayı Ruslar alıyor. Rus turistler Turizm bölgesindeki esnafın ekmek kapısı. Türkiye Rusya yaptırımlarına katılmasa da esnaf turist sayısının düşmesinden endişeli.

Aydınlık Gazetesi'ne konuşan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, turizm bölgesindeki esnafın tedirgin olduğunu söyledi. Rus turistlerin Türkiye'ye gelmesinde çıkabilecek sorunlara karşı önlem alması gerektiğini belirterek şu ifadelerde bulundu:

- Geçmişte İran örneği var. Özel sektör kuruluşlarına, bankalara baskılar gelebilir. Para transferlerinde sıkıntı yaratabilirler. Turistlerin Türkiye’ye taşınacağı uçaklarla ilgili sorunlar çıkarabilirler. Rusya bu konuda bazı önlemler alıyor. Ama bu yeterli değil. Türkiye’nin de gelişmeleri dikkatli bir şekilde takip etmesi ve Rus turistlerin Türkiye’ye gelmesine karşı çıkarılacak engellere karşı önlemler alması gerekiyor. Türkiye’nin Rus turistlere ihtiyacı vardır.

Ukrayna'ya başlattığı operasyon nedeniyle hava sahasını Rus uçaklarına kapatan ülkelere giden turist sayısı ise toplam 17 milyon. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, bu turistleri Türkiye ve KKTC'ye çekmek için çalışmalar yapılması gerektiğini vurgulayarak şöyle devam etti:

- Rusya'ya hava sahasını kapatan ülkelere giden turistleri ülkemize çekersek, hem otellerimiz dolar hem turizm bölgelerinin esnafı rahatlar. Rus turistler diğer turistler benzemez. Rus turistler çarşıda pazardadır, esnafımızın ekmek kapısıdır. Hepsi esnaftan alışveriş yapar. Avrupa ülkelerine giden Rus turistler ülkemizde ve KKTC’de tatillerini geçirirse çok başarılı bir turizm sezonu olur.
# abd # türkiye # rusya # Ukrayna # operasyon # ekonomi # avrupa # dolar # turist # TESK # Hava