Vatan Partisi'nden tarımda çözüm önerileri

Vatan Partisi Çiftçi Bürosu Başkanı Prof. Dr. Cengiz Çakır, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin açıkladığı yol haritasını değerlendirdi. Çakır, bakanlığın un, şeker ve yağ gibi stratejik ürünlere yoğunlaşan politikasına destek verdiklerini belirtti. Çakır, yerleşik bitkisel ürünlerin korunması, damızlık hayvanların kesilmemesi ve tarım sayımı yapılması önerilerini getirdi.

Vatan Partisi Merkez Çiftçi Bürosu Başkanı Prof. Dr. Cengiz Çakır, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin 3 başlıkta açıkladığı yeni yol haritasını Atatürk döneminin üç beyazlar programına benzetti. Çakır, un, şeker ve yağ üretimine odaklanılmasını desteklediklerini açıkladı:

- Bakanın önerdiği politika Atatürk dönemindeki 3 beyazlar politikasına benziyor.
- Un, şeker, yağ sorununu çözme iradesini destekliyorum. Tarımın görevi insanları doyurmak, sanayi hammaddesi sağlamaktır. Bakanın bu yaklaşımı doğrudur.

Bakan Kirişci’nin açıkladığı başlıklardan biri de planlamaydı. Bu önerinin de doğru olduğunu belirten Prof. Dr. Cengiz Çakır, Devlet Planlama Teşkilatı ve TARBİL projelerine dikkat çekti:

- Tarım Bakanının havza bazında planlama önerisi doğru. Hayata geçirilmesi konusunda ciddi takip gerektirir. Acilen açılmalı TARBİL yeniden devreye alınmalıdır.

Yeni yol haritasının üçüncü başlığı ise maliyet ile piyasa arasında üretici aleyhine oluşan farkın devlet tarafından karşılanması. Vatan Partisi Çiftçi Bürosu Başkanı Cengiz, bu maddenin uygulamasındaki zorluklara dikkat çekti:

- Kolay uygulanacağını düşünmüyorum. Serbest piyasa yok, tekelci güçler var. Fiyat maliyete göre değil arz ve talebe göre oluşur. Bunu kimin maliyetine göre hesaplayacağız? Haksızlığa sebep olabilir. Pratikte zor olacağı kanısındayım.

Prof. Dr. Cengiz Çakır, Vatan Partisi’nin tarımsal sorunlara ilişkin çözüm önerilerini aktardı:

- Yerleşik ürünlerin, damızlık hayvanların ve meraların korunması ve tarım sayımı yapılmalı gerekiyor.
# vatan partisi # ekonomi # fiyat # Vatan # Tarım # Partisi # cengiz çakır # devlet planlama teşkilatı # Tarbil