Milli paralarla ticarete rağbet artıyor

Rusya dolar saltanatına darbe vurmaya devam ediyor. Rusya'nın gaz ödemelerini ruble ile alacağım çıkışı sonrası Moskova'dan bir kritik hamle daha geldi. Rusya, rubleyi altınla endeksledi. Rusya'nın dolara karşı tarihi bir adım attığını vurgulayan Vatan Partisi Ekonomi Siyasetleri Bürosu Başkanı Hakan Topkurulu, ruble altın denkliğinin yavaş yavaş doğal gaz fiyatı haline geleceğini söyledi.

Rusya gaz ödemelerini ruble ile alacağım çıkışı sonrası dünyada dolar hakimiyetini azaltan kritik bir hamle daha yaptı. Doğal gaz ödemelerinde rubleyi altına endeksledi.

Vatan Partisi Ekonomi Siyasetleri Bürosu Başkanı Hakan Topkurulu, ruble altın denkliğinin yavaş yavaş doğal gaz fiyatı haline geleceğini söyledi:

- Rusya dedi ki 1 gram altın 5000 ruble. Yöntemini de açıkladı; Gazprom'dan bir avro bir ruble hesabı açacaksınız... Rublenin de bulunacağı tek yer Rus Merkez Bankası.
- Artık o ruble altın denkliği yavaş yavaş doğalgaz fiyatı haline gelecek. 1 metreküp doğalgaz şu kadar ruble olacak.

Dünyada para biriminin altınla endekslenmesi ilk de değil. Çin dünyanın en büyük petrol ve doğalgaz ithalatçısı. 2017-2018 yıllarında Çin'den petrolde yuan hamlesi gelmişti. Çin Şangay borsasında petrol satan ülkelere isterlerse ödemeleri petroyuanla yapabileceğini söylemiş, para birimini altına endekslemişti.

Gelişmekte olan Asya ülkeleri 2017'den beri altın rezervlerini artırıyor. Türkiye'nin 16 ton altın rezervinin Berat Albayrak döneminde ABD Merkez Bankası'ndan Türkiye Merkez Bankası'na getirildiğini söyleyen Topkurulu, Türkiye rezervini 400 ton civarına çıkardığını söyledi.

Amerika dolarının güvenilirliğini kaybetmesi nedeniyle ülkeler bir bir ulusal para birimlerine geçiyor. Amerika'nın silahıyla ekonomisiyle kendine bağımlı hale getirdiği Suudi arabistan da dolar hegemonyasına bir darbe vuran ülkeler arasına girdi.

- Suudi Arabistan petrol ihracatının yüzde 25'ini Çin'e yapıyor. 2016'dan beri petroyuan olmasına rağmen geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan petrol ihracatının bir kısmını petroyuanla yapmaya karar verdi . Şimdi o Arabistan, Amerika'nın üslerinin bulunduğu her şeyiyle Amerika'ya bağlı Arabistan, öyle tehlikeli zeminde petrolü petroyuanla satıyorum diyor. Anlamlı ve çok büyük değişimler.

Amerikan dolarının 1944'de 35 dolar olduğunu, bugün ise bir ons altının 1900 dolara geldiğini söyleyen Vatan Partisi Ekonomi Siyasetleri Bürosu Başkanı Hakan Topkurulu, ''dolar artık ülkelerin güvenebileceği para birimi olmaktan çıkmak üzere.'' dedi:

- Amerikan dolarının ne kadar değer kaybettiğini ortaya koyuyor. Dolar artık hiçbir ülkenin güvenebileceği para birimi olmaktan çıkmak üzere. Siz dolar tuttuğunuz sürece her zaman risk altındasınız.
- Çok büyük enflasyonist ortam var. Amerika o kadar çok dolar bastı ve dağıttı ki bu dağıttığı paraları geri toplanamıyor.
# abd # türkiye # rusya # çin # vatan partisi # ekonomi # suudi arabistan # dolar # hakan topkurulu # Ulusal # Vatan # Altın # gaz # doğal gaz # Partisi # ruble # rus rublesi # amerikan doları # yuan