Avukatlık Kanunu'nda değişiklik teklifi

AK Parti, Avukatlık Kanunu'nda değişiklik öngören kanun teklifini Meclis’e sundu. Teklife göre sigortalı bir işte çalışmak avukatlık stajı yapmaya engel olmayacak. Birden fazla baronun bulunduğu illerde her bir baro tarafından adli yardım bürosu oluşturulacak.

Avukatlarla ilgili yeni bir teklif Meclis’e sunuldu.

AK Parti’nin hazırladığı kanun teklifini 5 Nisan Avukatlar Günü’nde Meclis Başkanlığına sevk etti. Teklife göre sigortalı bir işte çalışmak avukatlık stajı yapmaya engel olmayacak.

Teklifin staj kolaylığının ötesinde gerektiği gibi staj yapmamanın yollarını gösterdiği değerlendirmesi yapıldı. Devletin bürolara teşvik sağlaması gerektiği kaydedildi. Avukat Merve Ayvalı, teklifle beraber staj sisteminin daha çok verimsiz olacağını söyledi:

- Mevcut haliyle dahi yeterli ve istenilen şekilde geçirilemeyen staj döneminin bu teklifle daha çok verimsiz olacağını düşünüyorum. Bu maddeyle stajyer avukat, avukatlık mesleğini öğreneceği adliye ve hukuk bürosunda tamamlamak zorunda kalmayacak ve naylon staj diye tabir ettiğimiz stajların artması kaçınılmaz olacak. Başka bir yerde sigortalı çalışma hiçbir şekilde avukatlık stajının sağlıklı bir şekilde yürütülmesini sağlamaz aksine engeller.

Teklif, çoklu baro kanunu sonrası aynı ilde birden fazla baronun bulunması durumunda yargı mercilerinin talebi üzerine yapılacak avukat görevlendirmelerinde de düzenleme yapacak. Buna göre birden fazla baronun bulunduğu illerde her bir baro tarafından adli yardım bürosu oluşturulacak.

Teklif, Adli Yardım ve CMK ödeneklerinin aynı ilde bulunan barolar arasında nasıl dağıtılacağına ilişkin de düzenleme içeriyor. Buna göre ödeneklerin barolar arasında dağıtımında puanlama esas alınacak. Her baroya öncelikle 5 temel puan verilecek, Sonrasındaki puanlamalarda baroların üye sayıları ve il nüfusları baz alınacak.

# ak parti # parti # meclis # avukat # kanun teklifi # cmk # baro # staj # stajyer # adli yardım