Avukatlık Kanunu'nda değişiklik komisyonda kabul edildi

Avukatlık Kanunu'nda değişikliği öngören teklif, Meclis Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. Görüşmelerde stajyer avukatların, staj süresinde sigortalı olarak başka iş yerinde çalışabilme maddesi tartışma yarattı. Muhalefetin “naylon staj” tepkisine karşı, iktidardan da teklif maddesinde benzer eksiklikler olduğu söylemi geldi.

Avukatlık Kanunu'nda değişikliği hedefleyen teklif komisyondan geçti.

Teklifin ilk maddesine göre, başka bir işte çalışmak avukatlık stajına engel teşkil etmeyecek.
Birden fazla baronun bulunduğu illerde her bir baro tarafından adli yardım bürosu oluşturulacak.

Teklif, Adli Yardım ve CMK ödeneklerinin aynı ilde bulunan barolar arasında nasıl dağıtılacağına ilişkin de düzenleme içeriyor. Buna göre ödeneklerin barolar arasında dağıtımında puanlama esas alınacak.

Her baroya öncelikle 5 temel puan verilecek, Sonrasındaki puanlamalarda baroların üye sayıları ve il nüfusları baz alınacak.

Teklifin komisyon görüşmelerinde ilk maddesinde zaman zaman tartışmalar yaşandı. Maddenin görüşmelerinde muhalefet milletvekilleri tarafından naylon staj yapanların sayısının artabileceği kaydedildi.

Staj süresinin verimsiz geçtiğine değinen CHP’li milletvekilleri, stajyer avukatlara en az asgari ücret kadar devlet tarafından destek sağlanması yönünde teklife önerge sundu.

AK Parti Milletvekili Ramazan Can ise ilk maddede eksiklikler olduğuna işaret etti. Can, avukatlığın yan meslek olacağına işaret etti. Muhalefet milletvekilleri de Can’ın değerlendirmelerini objektif buldu.

# chp # ak parti # parti # muhalefet # adalet # kanun teklifi # cmk # Avukatlık Kanunu # adli yardım