BMGK ilk kez 'Gazze'de ateşkes' dedi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ilk kez 'İsrail'e dur, Gazze'de ateşkes' dedi. ABD Başkanı Joe Biden'ın açıkladığı Gazze için ateşkes teklifine destek talep edilen karar tasarısı kabul edildi

Mert Sagit Mert Sagit
BMGK ilk kez 'Gazze'de ateşkes' dedi

İsrail'in Filistin'e yönelik katliam boyutuna varan saldırılarına karşı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Gazze'de ateşkes olmasına yönelik karar verdi. Böylece BMGK ilk kez 'İsrail'e dur' demiş oldu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), ABD Başkanı Joe Biden'ın açıkladığı ve ilk aşamasında Gazze’de hemen ateşkes öngören 3 aşamalı teklife destek talep edilen karar tasarısı kabul edildi. 15 üyeli BMGK'de yapılan oylamada, karar tasarısı 14 "evet" oyu aldı; Rusya "çekimser" kaldı. Tasarıya hiçbir ülke "hayır" oyu vermedi.

İsrail'in, Biden'ın teklifini kabul ettiği belirtilen kararda, Hamas'a da teklifi kabul etme ve uygulama çağrısı yapıldı.

ATEŞKES ŞARTLARI

Karara göre ilk aşamada hemen ateşkes, kadın, yaşlı ve yaralı esirlerin serbest bırakılması, Filistinli esirlerin takas edilmesi, İsrail güçlerinin Gazze'de nüfus bulunan yerlerden çekilmesi, insani yardımın artması, temel hizmetlerin yeniden inşası, Filistinli sivillerin Gazze'nin kuzeyi dahil tüm şerit genelinde evlerine dönmesinin ve uluslararası toplumun gerekli konut katkısı yapmasının sağlanacağı kaydedildi.

İkinci aşamada ise krizin nihai olarak sonlandırılması için geri kalan esirlerin tümünün serbest bırakılması talep edilen kararda, İsrail'in tüm Gazze'den çekilmesi istendi.

Üçüncü aşamada da Gazze için birkaç yıla yayılan yeniden inşa planının başlatılacağı belirtilirken, ölen esirlerin de cesetlerinin teslim edilmesi öngörüldü.

'Geç kalınsa da memnuniyet verici'

Türkiye'den BMGK kararıyla ilgili ilk açıklamayı Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç yaptı. Kılıç "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde ‘ateşkes’ oylamasında çıkan sonuç, her ne kadar geç kalınmış bir karar olsa da memnuniyet vericidir. Bu kararın bir an evvel yürürlüğe girmesi ve ateşkes sürecinin başlaması için uluslararası desteğin acilen sağlanması gerekmektedir. Gazze’de aylardır devam eden zalimliğin ve insanlık dışı soykırımın sona ermesi için Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde üzerimize düşeni yapmaya her zaman hazırız" dedi.

gazze filistin israil