Antalya’da kilosu 500 liradan satılıyor! Geleneksel yöntemle üretiliyor

Antalya’nın İbradı ilçesine bağlı Ürünlü köyünde bağ bozumu sonrası geleneksel yöntemlerle pekmez üretimi başladı. Yöre halkının tamamen doğal yöntemlerle elde ettiği pekmezin kilogramı 500 liradan alıcı buluyor.

Ebru Gül Müezzinoğlu Ebru Gül Müezzinoğlu
Antalya’da kilosu 500 liradan satılıyor! Geleneksel yöntemle üretiliyor

Antalya’nın İbradı ilçesine bağlı Ürünlü köyünde bağ bozumu sonrası pekmez üretimi başladı. Yöre halkı, atalarından öğrendikleri yöntemleri günümüze taşıyarak hiçbir katkı maddesi kullanmadan doğal şekilde ürettikleri pekmezi hem kendi ihtiyaçları için tüketiyor hem de fazlasını satışa sunuyor. 50 kilogramlık kazanlarda 1 litre kül ilave edilerek kaynatılan pekmezin kilogramı 500 liradan alıcı buluyor.

Ürünlü köyünde uzun ve zahmetli bir süreç sonunda elde edilen pekmez için üreticiler, üzümün bakımından kaynatılmasına kadar her aşamada titizlikle çalışıyor.

Antalya’da kilosu 500 liradan satılıyor! Geleneksel yöntemle üretiliyor - Resim : 1

Pekmez üreticisi Mustafa Bozkurt, bağ bakımından hasada kadar geçen süreci ve üretim aşamalarını şöyle anlattı:

“Bu işi bilenlerden, özellikle ziraattan, Antalya tarımdan bilgi alarak budama işini öğrendik. Budama üzümün ergenleşmesinde, danelerin büyümesinde oldukça önemli bir faktör olduğunu büyüklerimizden öğrendik. Doğal ortamda üzümlerimizi yetiştiriyoruz. Biz burada öyle periyodik olarak ilaçlama yapmıyoruz. Ancak atalarımızdan gördüğümüz gibi kükürt, bordo bulamacı falan kullanıyoruz. En son eylülde üzümler olmaya başlayınca biraz ergenleşmesini bekliyoruz. Kestiğimiz üzümleri 3-4 gün beklemeye bırakıyoruz.”

HİJYEN KURALLARINA DİKKAT EDİYORUZ

Bozkurt, üretim aşamasında tamamen hijyen kurallarına dikkat ettiklerini belirterek şunları söyledi:

“Şarahmana dediğimiz üzümü sıkma tekneleri var. Üzümü torbalara doldurduk, sonra hijyene dikkat ederek çizmelerle çiğniyoruz, çıkan şıraya kül koyuyoruz. Biz burada özellikle tercih ettiğimiz pekmez külü olarak incir ağacının külünü kullanıyoruz. Farklı küller de kullanılıyor ama meşe veya incir ağacının külünün tat yönünden daha lezzetli olduğunu büyüklerimizden öğrendik. Onun için biz meşe veya inciri tercih ediyoruz. Ardıcı kullanmıyoruz çünkü acılık veriyor. Bizim buralarda eskiden beri yemeği bile yaparken odunu seçen bir nesille büyüdük. Dolayısıyla hangisinin acılık, hangisinin tat verdiğini öğrendik.”

Antalya’da kilosu 500 liradan satılıyor! Geleneksel yöntemle üretiliyor - Resim : 2

“PEKMEZ TAVASI 6-7 SAAT KAYNIYOR”

Bozkurt, pekmez yapımında kesinlikle toprak kullanılmadığını vurgulayarak,

“Pekmez, aşağı yukarı yirmi dört saati aşan bir fasılda yapılıyor. Üzümleri kaynattıktan sonra, küllendikten ve durulanma safhasından sonra yaklaşık 6-7 saatlik bir kaynatma döneminin ardından köpük faslı geliyor. Bu, pekmezin sona erdiğini gösteriyor. Bu yıl pekmez için yaklaşık 500-600 kilogram üzüm ayırmıştık. Ortalama 100 kilogram civarında ürün aldık. Bizim satış-pazarlama gibi bir sorunumuz yok. Zaten profesyonel yapmadığımız için kendi ihtiyacımızı karşıladıktan sonra kalanları konu komşuya veriyoruz. Hatta Antalya’da bir yıl önceden ‘pekmezimizi ayırın’ diyorlar. Zaten tamamen doğal olduğu için sağlık açısından tercih edilen bir ürün” dedi.

“OLDUKÇA ZAHMETLİ”

Pekmez üreticilerinden Rahime Gümüş ise üretimin zorluğunu şu sözlerle anlattı:

“Yetiştirmesi çok uzun, gerçekten çok zorlu bir yoldan geçiyor. Kestikten sonra kolay sıkılması için üç gün bekliyoruz. Ondan sonra her birinin çürüğünü ayıklayıp kasalarda yıkıyoruz. Yıkadıktan sonra şarahmana dediğimiz teknede hiç kullanılmamış çizmelerle çiğneyerek sıkıyoruz. Çıkan şırayı kazanlara koyarak küllüyoruz. Bu kül mutlaka meşe külü ya da incir külü oluyor. 50 kiloluk kazanlara bir litrelik külümüzü koyuyoruz. Şıramızı doldurduktan sonra altını yakıyoruz, sürekli başında bekliyoruz, karıştırıyoruz. Kaynadıktan sonra altını çekiyoruz, bekliyoruz, durulanıyor. Durulandıktan sonra hortum aracılığıyla üstünden külsüz yerine alıp pekmez tavalarında kaynamaya bırakıyoruz. Bu kaynatma işlemi 6-7 saat sürüyor. Özellikle devamlı yaktığımız halde 6 saat sürdü. 6 saatin sonunda tavada oluşan köpük ise pekmezin olduğunu gösteriyor.”

Antalya’da kilosu 500 liradan satılıyor! Geleneksel yöntemle üretiliyor - Resim : 3

“YILLARDIR BESLENME EĞİTİMİ VERİYORUM”

Beslenme eğitmeni olduğunu söyleyen Gümüş, pekmezde kül kullanımının önemine dikkat çekerek,

“Kesinlikle baldan önce pekmezi öneriyoruz. Biz ürünü külden yapıyoruz, bu sağlık açısından çok önemli. Diğer köylerde maalesef toprakla yapılıyor. Toprak asbest içerdiği için kesinlikle önerilecek bir şey değil. Pekmez sağlıklı ama asbestli toprakla yapıldığı için önerilmez. Külle yapılması en sağlıklısı” dedi.

Gümüş, yerli üzüm çeşitlerinin önemine de dikkat çekerek,

“Özellikle yerli üzümümüz dimlit ve ak üzüm. Ak üzüm asmalarda olur, ince kabukludur ve sıkım için çok uygundur, bol suludur. Dimlit dediğimiz siyah üzümlerimiz de bağlarımızda olur. Asıl yerli pekmez üzümlerimiz bunlardır. Bal gibi tatlı olur. Bunlara torba geçirerek şubat ayına kadar da saklama imkânımız olur. Yağmur, çamur dinlemez, torbanın içinde korunur, yemeğe de uygundur” ifadelerini kullandı.

Doğal üretimin göstergesi olarak arıların bile pekmeze ilgi gösterdiğini belirten Gümüş,

“Doğal olduğu için arılar geliyor. Doğal olmasa zaten gelmezler. Üzümümüzü sıktık, külü koyduk, pekmezimizi yaptık. Afiyetle yiyeceğiz” dedi.

Antalya’da kilosu 500 liradan satılıyor! Geleneksel yöntemle üretiliyor - Resim : 4

“KİLOSU 500 LİRA”

Pekmez satışının sınırlı olduğunu belirten Gümüş,

“Bölgenin üzümü en güzel üzümlerimiz. Satışa gelmez, dayanıklı değildir ama pekmezi baldan tatlıdır. Belki alana pahalı gelir ama bizim doğal pekmezimiz. Bu yıl ailece paylaştıktan sonra fazlasını satıyoruz, 500 liraya satıyoruz” dedi.

“PEKMEZ SAĞLIK AÇISINDAN ÖNEMLİ”

Pekmezin sağlık faydalarına değinen Gümüş,

“Kansızlığa çok iyi gelir. Pekmezi C vitaminiyle alırsak çocuklara kansızlıkta çok faydalı olur. Portakal suyuyla birlikte içilirse demir tamamen yararlı hale gelir. Eğitimlerimde de söylüyorum; demir eksikliği olanlar mutlaka C vitaminiyle almalı” diye konuştu.

“AKLIM ERDİ ERELİ PEKMEZ YAPIYORUM”

Ürünlü köyünden Rafiya Özdemir ise,

“Aklım erdi ereli pekmez yapıyorum. Pekmez yapmasını annemden öğrendim. Annem şimdi yaşlandı. Onun yerini bizler aldık. Yine de pekmez yaparken annem başımızda bekler ve bilemediğimizde bizi uyarıyor. Ürünlü üzümleri yerli üzümdür. Üzümlerimiz lezzetlidir. Tabi ki pekmezimiz de bir o kadar güzeldir. Bizim pekmezin lezzetini veren hem yerli üzümlerimiz, hem de şıranın içine attığımız meşe, ceviz ve incir külü tat veriyor” dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

pekmez kilosu