Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği'nden üretim çağrısı: "Üretimi artırmak zorundayız"

2022 yılında Antalya, Burdur ve Isparta’yı kapsayan Batı Akdeniz Bölgesinin ihracatı, 2,5 milyar doları aştı. Yaş sebze meyve ihracatı başı çekti. İlk sırada Rusya yer aldı. Gelir arttı artmasına ama miktarda düşüş yaşandı. Bu durum ihracatçıları memnun etmedi.

Batı Akdeniz’de bölge ihracatı ilk defa 2,5 milyar doları aştı. Bu tabloya rağmen ihracatçılar farklı bir soruna dikkat çekiyor.

Antalya, Burdur ve Isparta illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesinden dünyanın dört bir yanına ihracat yapılıyor. İhracatta gelir arttı. Ancak miktar düştü.

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu ve Yönetim Kurulu üyeleri, basın toplantısıyla ihracat verilerini açıkladı.

Çavuşoğlu, 2022 yılında ihracatta ilk sırayı Rusya’nın aldığını söyledi.

Ürün bazında da her yıldan çok farklı bir tablo oluştuğunu belirten Çavuşoğlu, ihracat denince Batı Akdeniz’de akla gelen ilk ürünün artık domates olmadığını söyledi.

Başta Avrupa olmak üzere, bölgeden şu an 3 bin 600 kilometrekarelik dairedeki ülkelere yoğun ihracat yapıldığını söyledi. Avrupa’daki daralma etkilerini uzak ülkelerle yok etmeyi amaçladıklarını belirtti.

Çavuşoğlu, yüksek maliyetlere dikkat çekti, üretimi artırmak için destek istedi. 2023 yılı hedeflerini de açıkladı.

Batı Akdeniz’in ihracatta cari fazla veren bir bölge olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, ülkemizin dış ticaret açığını kapatmanın tek yolunun üretimi artırmak olduğunu vurguladı.

# Antalya # Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği # antalya # burdur