Ekonomi torba kanun teklifi Meclis’te: Teklif hangi konuları içeriyor?

Ekonomi torba kanun teklifi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye devam ediyor. 25 maddesi kabul edilen teklifle yenilenebilir enerjide vergi muafiyeti 25 kilowatttan 50 kilowata çıkarılacak. Öğrenim kredisi borcu faizsiz ödenecek. 2 bin liraya kadar olan icralık borçlar silinecek.

52 maddelik ekonomi torba kanun teklifi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülüyor. Teklifin ilk etapta 25 maddesi kabul edildi.

Teklifin kabul edilen maddelerine göre yenilenebilir enerjide vergi muafiyeti 25 kilowatttan 50 kilowata çıkarılacak. Uygulama, konutların çatılarında güneş enerjisinden elektrik üretimi için geçerli olacak.

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu'nda yapılacak değişiklikle öğrenim kredisi borcu faizsiz ödenecek. Erteleme işlemi en fazla üç defa yapılabilecek.

Teklifle yaklaşık 5 milyon kişinin 2 bin liranın altında olan borçları icra takibinden çıkarılacak.

Tıp fakültesi ve diş hekimliği okuyan son sınıf öğrencilerine asgari ücret kadar ücret verilecek. Bu devlet üniversitelerini değil, tüm üniversiteleri kapsayacak.

Kovid-19 da sokağa çıkma yasağını ihlal eden kişilerin cezalarından da vazgeçilecek.

Yersiz yapılan muhtaç ve evde bakım yardımı ödemeleri geri alınmayacak.

Kanunun yürürlülük tarihinden itibaren 1 Temmuz 2023 tarihine kadar işveren, çalıştıkları kişilere elektrik/doğalgaz yardımı yaparlarsa vergi indirimi alacak. İşveren, 1 Temmuz 2023 tarihine kadar bin liraya kadar yaptıkları yardımlarla gelir vergisi ve sigorta priminden muaf olacak.

# Öğrenim kredisi # torba kanun teklifi