Gana iflas bayrağını çekti | Hakan Topkurulu değerlendirdi

Vatan Partisi Ekonomi Siyasetleri Bürosu Başkanı Hakan Topkurulu, Gana’nın iflas bayrağını çektiğini aktardı. Topkurulu Gana’da yaşanan krizi Atlantik sisteminin ekonomik çözülmesi olarak yorumladı.

Hakan Topkurulu, Vatan Partisi Cezayir Temsilcisi Doğan Duyar’ın gönderdiği Gana devleti ile ilgili yayınlanan haberi yorumladı. Gana’da yaşanan ekonomik krizi anlatan haberde Gana’nın borçlarını ödeyemediği alacaklılarına “Bitiğim 3 kuruş rezervim kaldı onu da size veremem. Gelin borçları yapılandıralım” dediği öğrenildi. Hakan Topkurulu, Büyüteç programında haberi şöyle yorumladı:

Bu böyle çok masumane duruyor. Ama bu sistemin çözülme merkezlerinden biri. Hatırlarsanız ben programlarda hep “Amerika ve Avrupa’da zombi şirketler var. Değer üretemiyor ama sistem borçlanmayı takviye ettiği ve sürekli sıfır faizle borç verdiği için bunların borçları büyüyor. Ama borçlar geri istenirse bunlar çöker.” Büyük iflas haberlerini bunlardan geleceğini söylüyordum. Bugün duydum.

 Hakan Topkurulu'nun zombi şirketler diye adlandırdığı şirketlerin sistem içinde çözülmeye başladığını söyledi. Topkurulu şöyle devam etti:

G7 sistemi dediğimiz Atlantik sistemi oluşturan ülkeler içerisinde en borçlusu Japonya, ilk iflas işareti oradan gelir derken Doğan Duyar’ın o haberi ataması üzerine bende her yerden gelebilir düşüncesini uyandırdı. Gana ufak Batı Afrika ülkesidir. Gana’da altın madeni üreten, dünya kakao üretiminde  en önemli yere sahip bir ülke. Tarım ağırlıklı, gelişmekte olan bir ülke, 60-70 milyar dolar gayri safi milli hasılası var. Yoksul bir devlet. Bu devleti normal zamanlarda olsa bu durumda darbe yaparsın “sen borcu nasıl ödemiyorsun” diye boğazlarsın. Bize diyorlar ya “IMF’ye gir borç al, IMF senin önünü açsın” Bu Gana IMF’ye de gitmiş oradan da 3 milyar dolar borç almış onu da ödeyememiş. Gana artık ben burada tükendim diyor. Bu çok ilgin bir sinyaldir. Domino taşı teorisine uyan şeylerdir.
# Gana # Atlantik Sistemi # imf