GES üreticileri: 2022 yönetmeliği ile oluşan mağduriyet giderilsin

Artan enerji maliyetleri sonrası 2019’da çıkan bir yönetmelikle Güneş Enerjisi Sistemi kurma noktasında devlet teşvik sağlamış ve onlarca firma güneş panelli sistemi kurmak için yatırım yapmıştı. 2022 yılında Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun aldığı kararla 2019 düzenlemesi iptal edildi.

Güneş enerjisi üreticileri mağduriyetine Ulusal Kanal mercek tuttu.

Enerjinin dünya çapında değer kazanmasının ve maliyetinin artmasının ardından 2019 yılında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği’nde aylık mahsuplaşma yürürlüğe girmişti. Birçok yatırımcı düzenleme doğrultusunda güneşten elektrik üretmek ve bunu enerji şirketlerine satmak için yatırım yaptı. Ancak 2022'de çıkan düzenleme ile bu projeler iptal edildi.

2022 yılının Ağustos ayında çıkan yeni yönetmelikle beraber ise işler tersine döndü, güneş enerjisi üreticilerinin beli büküldü. Ulusal Kanal güneş enerjisi işletmecisi Bircan Yazar’a mikrofon uzattı, sorunları ve çözüm önerilerini dinledi.

Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği ile 2019 tarihinden itibaren hak kazanmış santraller de dâhil olmak üzere tüketim fazlası ürettikleri enerjilerini şebekeye bedel almaksızın vermek zorunda kaldı.

Güneş enerjisi işletmecisi Bircan Yazar, güneş enerjisinden elektrik üretim sistemlerine yatırım yapmanın önünü tıkayan bu kararın şimdiye kadar GES’e yatırım yapan üreticiyi de zor duruma soktuğunu anlattı.

Üreticiler, haksız kazancı ve GES alanında tekelleşmeyi önlemek adına kararın çıkarıldığını söylüyor. Talepleri ise 2019 düzenlemesi ile oluşan mağduriyetin giderilmesi...

# güneş enerji santrali