İhracatçı gözünü barıştığımız ülkelere dikti: Suudi Arabistan, BAE, Mısır

Türk ihracatçı yüzünü siyasi ilişkilerimizin normalleştiği ülkelere döndü. Yabancı firmaları Türkiye'de ağırlayan Züccaciyeciler Derneği Başkanı Mesut Öksüz, bu yıl Rusya, Suudi Arabistan, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden ağırlıklı katılım olduğunu söyledi.

İhracatçılar Türkiye’nin barıştığı ve ilişkilerin normalleştiği ülkelerle ticarete yoğunlaştı. En fazla ithalat yapan alıcıları ülkeye davet eden Züccaciyeciler Derneği, alıcı ve satıcıları doğrudan bir masa etrafında buluşturdu.

Aydınlık Gazetesi’ne konuşan Züccaciyeciler Derneği Başkanı Mesut Öksüz, bu yıl Rusya, Suudi Arabistan, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden ağırlıklı katılım olduğunu söyledi. 60 ülkeden 90 firmayı ağırladıklarını belirten Öksüz, bir Türk firmasının ortalama 80 firma ile görüşme yapmak fırsatı yakaladığını anlattı.

Türkiye'nin züccaciye ihracatında dünyada sekizinci sırada olduğunu hatırlatan Öksüz, Avrupa pazarında daralma nedeniyle yeni pazarlara yöneldiklerini söyledi. Öksüz, Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri’ne yoğunlaştıkları bilgisini paylaştı.

Türkiye-Suudi Arabistan arasındaki ticaret kısıtlamasının kalkmasının zücaciye sektörü için büyük bir avantaj olduğunu vurgulayan Züccaciyeciler Derneği Başkanı Mesut Öksüz, “Üç yıl önce Suudi Arabistan bizim en çok ihracat yaptığımız pazardı. Şu anda ilişkilerimizin iyiye gitmesiyle cam, porselen gibi ürünlerin üzerine yapılan altın varaklarla Suudi Arabistan’a katma değerli ürün göndermeye başladık. Organizasyonda yoğun bir ilgi gördük” ifadelerini kullandı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre de Suudi Arabistan'a ihracat kasım ayında 9 kat arttı. Rusya'ya ihracatta da yüzde 86 artış oldu. Birleşik Arap Emirlikleri’ne de yüzde 113 oranında artış yakalandı. Mısır da ise ödeme problemleri kaynaklı bir düşüş var ancak açık hesap ile ticaret devam ediyor.

# suudi arabistan # BAE # mısır # ihracatçı # ihracat # Züccaciyeciler Derneği # Mesut Öksüz # Züccaciye # rusya # Birleşik Arap Emirlikleri # Türkiye İhracatçılar Meclisi