Kilis'in tescilli zeytinyağının zahmetli yolculuğu başladı

Türkiye'nin önemli zeytin ve zeytinyağı üretim merkezlerinden biri olan Kilis'te, asırlık ağaçlardan toplanan zeytinlerin yağa dönüşmesinin zahmetli yolculuğu başladı. tescilli zeytinyağına ise yurt dışından büyük talep var.

Kilis'te üretilen zeytin ve tescilli zeytinyağı, aroması, kendine has tadıyla mutfakların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Yaklaşık 4 milyon ağaçtan yağlık ve sofralık zeytin üretimi yapılan kentte, bu sezon yaklaşık 10 bin ton civarında yağ üretilmesi bekleniyor.

Olgunlaşmasının ardından ağaçlardan toplanan zeytinler, kasalara konularak zeytinyağına dönüştürülmek üzere fabrikalara getirilip yapraklarından ve dal parçalarından arındırılıyor.

Kırma ve ezme işlemlerinden geçirilen zeytin yoğrulma ünitesine alınarak presleniyor ve yıkanıyor.

Kilis Organik Zeytin Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Polat, Coğrafi işaret tescilli lezzetlerden Kilis zeytinyağının Türkiye'nin yanı sıra yurt dışından da çok talep gördüğünü söyledi.

# hasat # tescil # Zeytin # zeytinyağı