Zincir marketlerde fiyat oyunu: Vatandaş ifşa etti

Son 1 ayda akaryakıt, dolar kuru ve çalışan ücretlerinde kayda değer bir artış olmadı. Ancak market raflarındaki fiyatlarda yüzde 30’a varan artışlar yaşandı. Nedensiz zamma tepki gösteren vatandaşlar, raflardaki fahiş fiyatları sosyal medyada ifşa ediyor.

Vatandaşlar, zincir marketlerdeki fiyat oyununu sosyal medyada ifşa ediyor.

Son bir ayda temel gıda maddeleri başta olmak üzere; et-süt, temizlik ürünü, kişisel bakım ürünleri ve içecek fiyatlarına yüzde 20 ile 30 arasında zam geldi.

Özellikle zincir marketlerdeki fiyat değişiklikleri dikkat çekti. Zamlara gerekçe olarak işletme maliyet artışının yanı sıra döviz kurunu gerekçe gösteren marketler, son bir ayda bu kalemleri etkileyecek kayda değer bir değişiklik olmamasına rağmen etiketlerini yukarı yönlü revize etmeye devam etti.

Oysa geçen ay 18,60 lira seviyelerinde olan dolar kuru, bugünlerde de aynı seviyede seyrediyor. Aynı şekilde değişmezlik akaryakıt fiyatlarında da görüldü. 17 Ekim tarihinde mazotun litresi 27 lira iken, bugün 25 liraya geriledi. Benzinin litresi ise 17 Ekim’de 20,65 lirayken, bugün 21 lira ile aynı seviyede kalmaya devam etti.

İşçilik giderlerinde de bir değişim yaşanmadı. Asgari ücrete son zam temmuz ayında yapıldı. Tüm bu ekonomik verilere rağmen marketlerin fiyatlarda artışa gitmesi tepkilere neden oluyor.

Vatandaşlar, tepkilerini sosyal medyada raf fiyatlarını ifşa ederek gösteriyor. Bazı vatandaşlar, zincir marketlerin raf oyununa caydırıcı cezalar verilmesini isterken, perakende yasasının güncellenmesi talebi de sıkça dile getiriliyor.

Vatandaşlar ayrıca, alışverişte raf ile kasa fiyatının mutlaka karşılaştırılmasını uyarısı yapıyor.

# zincir marketler # zam # fahiş fiyatlar # Asgari ücret # akaryakıt fiyatları