ABD Kongresi'nden Türkiye raporu: ABD nasıl bir cumhurbaşkanı istiyor?

ABD Kongresi Araştırma Servisi, Türkiye'de Mayıs'da yapılacak seçimlere ilişkin ilgi çekici bir rapor hazırladı, ABD'nin nasıl bir Cumhurbaşkanı tanımlandı. Kemal Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş Altı Masa'nın aday adayları gösterildi.

ABD'nin gözü kulağı Türkiye'nin 2023 seçimlerinde. Öyle ki ABD kongresi seçimleri temel alan bir rapor bile hazırladı.

Araştırma Komitesi'nin hazırladığı "Türkiye: Kısaca Arka Plan ve ABD İlişkileri” başlıklı rapor ABD Kongresine sunuldu. ABD'nin nasıl bir cumhurbaşkanı istediği anlatıldı.

"CUMHURBAŞKANIYLA POLİTİKA DEĞİŞİR" 

Raporda 2023 seçimlerini farklı bir cumhurbaşkanının kazanması halinde Türkiye'nin bazı iç ve dış politikalarının değişeceği savunuldu:

- Türkiye halkı ve siyasi partilerinin çoğu arasında yaygın olan milliyetçi duygular nedeniyle, farklı bir cumhurbaşkanı aşağıdaki temel güvenlik endişesi konularında Türk politikalarını değiştirmekte zorluk çekebilir: Suriye ve Irak, Yunanistan ve Kıbrıs (Ege ve Doğu Akdeniz anlaşmazlıkları) ve Rusya ve Ukrayna (çatışma ve bunun bölgesel ve küresel sonuçları).

ABD'NİN CUMHURBAŞKANI BEKLENTİSİ 

Altılı Masa adayının ABD ve Avrupa ülkeleriyle ilişkilere zarar verme riski taşımadığı kaydedildi. Altılı Masanın cumhurbaşkanı adayı olarak da 3 isim gösterildi. O isimler Kemal Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş... Bu adaylardan birinin kazanması durumunda;

- Türkiye'nin bazı iç ve dış politika değişiklikleri meydana gelebileceği,
- Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının daha fazla dikkate alınabileceği,
- Suriye'nin kuzeyi ve Doğu Akdeniz'de askeri operasyonların durdurulabileceği ve yeni operasyonların önüne geçebileceği belirtiliyor.
-Merkez bankacılarına ve diğer yetkililere para politikası kararları ve Türkiye’nin ekonomik sorunlarına yönelik diğer tedbirler konusunda daha fazla esneklik sağlayabileceği" belirtiliyor.

Dikkat çeken bir vurgu ise Altılı Masa'nın bu maddeleri hayata geçirmekte zorlanacağına işaret edilmesi. Bu yüzden de Altılı Masa'nın kazanması ve kazandıktan sonra da ABD'nin çıkarlarına hizmet etmesi için destekleneceği vurgulandı. Muhalefete Amerikan yönetimi tarafından nasıl destek olunacağı şu cümle ile anlatılıyor:

- ABD’nin olası yeni bir Türk hükümetine silah satışı, yaptırımlar, ekonomi veya diğer konularda yardım etme adımları, ikili ilişkilerde bir iyileşmeyi teşvik edebilir.
# abd kongresi