Sığınmacılarla ilgili iddiaları ve gerçekler

ABD'nin kaos planları çerçevesinde Türkiye'deki Suriyelilere yönelik kışkırtma faaliyetleri hız kazandı. Suriyeliler, önce yalan haberlerle hedef alınıyor; ardından birkaç adli vaka piyasaya sürülerek halk tahrik edilmeye çalışılıyor. Ulusal Kanal haber merkezi Suriyeli sığınmacılarla ilgili iddiaları ve gerçekleri sizler için derledi.

Suriyelilere yönelik tahrik kampanyası yeniden alevlendi. Türkiye'deki Suriyelilerin suç makinası oldukları, devletten maaş aldıkları, istedikleri yerde çalışabildikleri, kamuya dahi girebildikleri, gettolar oluşturdukları, ekonomimizi batırdıkları gibi bir imaj yaratılıyor. İşte o iyalan ve gerçekler:

Türkiye’de Suriyeliler suç makinesi gibi gösteriliyor. Oysa resmi rakamlara göre 3,7 milyon Suriyelinin 37 bini 2020 yılında, 50 bini de 2021 yılında suça karıştı. Kendi vatandaşlarımızın suça karşıma oranı yüzde 2,2 iken Suriyelilerin suç oranı yüzde 1,3.

Devlet kasasından Suriyelilere kişi başı 895 lira maaş verildiği öne sürülüyor. İddia Türkiye’de olmayan bir üniversitenin olmayan bir tezine dayandırılıyor. Suriyelilere aylık 155 lira destek veriliyor. Bu rakamı da Avrupa Birliği karşılıyor. O da bütün Suriyelilere değil, kriterlere uygun olanlara veriliyor.

Türkiye’deki Suriyelilerin 5 yıl sonra Türk vatandaşı olacağı iddia ediliyor. Ancak geçici koruma statüsü altındakilerin bile ikamet yolu ile Türk vatandaşı olma hakları yok. Bu iddia doğru olsaydı 2017'nin ortasına kadar gelmiş olan 3 milyon Suriyelinin tamamının Türk Vatandaşı olması gerekirdi. Resmi rakamlara göre Türk vatandaşı olan Suriyelilerin sayısı 193 bin. Geçici koruma altında olanlar bir Türk ile evlense bile Türk vatandaşı olma hakkı yok. Aynı şekilde Türkiye'de doğan Suriyeli çocuklar da Türk vatandaşı kabul edilmiyor.

Suriyeliler hakkında sıkça duyulan iddialardan biri de sınavsız üniversitelere girdikleri yönünde. Yabancı uyruklu bir kişinin devlet üniversitesine girmesi için Yabancı Öğrenci Sınavını kazanması gerekiyor. Sınava girip bütün şartları sağlasalar bile kontenjan sınırı olduğu için istedikleri üniversiteye gidemiyorlar. Vakıf üniversitelerinde ise yabancı öğrenciler burs imkanlarından faydalanamıyorlar. Devletin Suriyeli öğrencilere burs verdiği de kuyruklu iddialardan bir tanesi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun sık sık gündeme getirdiği bir iddia daha var. Kılıçdaroğlu’na göre AK Parti, kaydı olmayanlarla birlikte sayıları 5 milyonu bulan Suriyeliye seçimde oy kullandıracak. Ancak Anayasanın 67. maddesine göre 18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme hakkına sahip. Türk vatandaşı olmayan birinin seçimlerde oy kullanması mümkün olmadığı gibi, Türkiye’deki Suriyelilerin yüzde 47,6’sı da 18 yaşının altında.

Türk toplumunu Suriyelilere karşı kışkırtmaya çabalayan aslı astarı olmayan diğer iddialar ise şöyle: “istedikleri okula kayıt yaptırabiliyorlar, Suriyeliler fatura ödemiyor, hastanede sıra beklemiyorlar, memur olarak işe alınıyorlar, gettolar oluşturuyorlar, Suriyeli esnaf vergi vermiyor, istedikleri yerde çalışıyorlar, Suriyeliler nedeniyle fiyatlar aşırı arttı, işsizliğin temel sebebi Suriyeliler.”

Veriler, ülkemizdeki suç oranlarının artışında, ekonomik darboğazımızda ve işsizlik gibi sorunlarımızda Suriyelilerden ziyade yapısal problemlerimiz olduğunu gösteriyor.

# chp # abd # türkiye # ak parti # suriye # kemal kılıçdaroğlu # türk # anayasa # destek # kılıçdaroğlu # avrupa # avrupa birliği # oy # burs # lira # sığınmacı # Suriyeli sığınmacı