Zirai don üreticiyi mağdur etti

Adana'da Mart ayında dondan zarar gören patates üreticisini bu kez de patates ithalatı vurdu. Hasat yaklaşırken ithalat yapılmasına tepki gösteren Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, "Zirai dondan dolayı yüzde 50'den fazla verimi düşecek olan üreticiye, ithalat büyük zarar verecek." dedi. Üreticiye, geçen iki yıl zarar ettiren erkenci soğanda ise, bu sene fiyatlar memnun ediyor. Ancak ekim alanlarında ciddi düşüş var.

Zirai don vurdu, patatesler kurudu.

Adana’da Mart ayında yaşanan zirai don olayları üretime ciddi zarar verdi. Erkenci ürünlerin tamamı kuruyan bölgede, dondan patatesler de nasibini aldı.

Kuruyan patateslerin filizlerinin kökünden yeniden çıkmasını bekleyen üreticinin hasadı 1 ay kadar gecikecek. Mayıs başında yapılan hasadın mayıs sonuna kalması, üreticiye maliyet olarak yansıyacak. Patatesin dönüm maliyetinin 12 bin liraya kadar yükselmesi bekleniyor.

Patates üreticileri 4-5 ton ürün hasat etmeyi bekliyordu ancak donla birlikte umutları da kurudu. Verim yarı yarıya düşecek. Patates boylarında da küçülme olacak.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, hasat dönemi yaklaşırken patates ithalatı yapılmasının, dondan zarar eden üreticiyi iyice zora sokacağını söyledi.

Doğan, zirai donun tarım sigortası kapsamında olmamasına da tepki gösterdi.

Ovada zirai dondan dolayı milyonlarca lira zarara uğrayan üreticiler devletten destek bekliyor.

Adanalı üretici tarımdaki plansızlıktan dolayı 2020 ve 2021 yılları arasında erkenci soğandan da zarar etmişti. Geçen yıllarda ekim alanı yaklaşık 36 bin dönüm olan soğan, 2022 yılında 15 bin dönüme kadar düştü.

Dönüm maliyeti 6 ile 8 bin arasında değişen soğandan dönümde 3-4 ton arasında verim alınıyor. Şuanda erkenci soğanın birinci hasadının kilosu 3,5-4 liraya satılırken, küçük boyları 2-2.5 lira arasında satılıyor. Şuan ki fiyat üreticiyi kurtarsa da hasat artınca fiyat düşebilir.

# fiyat # üretici # patates # üretim # 2021 # soğan # don # Tarım # ziraat # mart # zirai don