Topkapı Vurgunu: Ayda 820 bin lira

İstanbul Topkapı Sarayı gişesi önünde devletin acentelere verdiği teşvik payını aralarında bölüşen bir çıkar grubu olduğu ortaya çıktı. Devletin destek için 320'den 256 liraya indirerek acentelere verdiği biletin turistlere en az 420 liradan başlayan karaborsa fiyatıyla satıldığı tespit edildi. Çıkar grubunun bu yolla ayda 820 bin liralık vurgun yaptığı belirtildi.

Turizm sezonunun açılmasıyla birlikte, sektör içerisinde haksız kazanç peşinde koşanlar harekete geçti.

İstanbul Topkapı Sarayı gişesi önünde devletin acentelere verdiği teşvik payını aralarında bölüşen bir çıkar grubu olduğu ortaya çıktı.

Yürürlükteki uygulamaya göre devlet, turizme katkısı olması için yurt dışından grup getirmelerini teşvik amacıyla 320 liralık bileti acentelere 256 liraya bırakıyor.

Vurgun yapan grup indirimli fiyatı 256 lira olan bu biletleri, 1. avluda gişede 320 liralık bilet almak için kuyrukta bekleyenlere, 'hızlı geçişli tur' adı altında en az 420 liradan başlayan karaborsa fiyatıyla satıyor.

Aydınlık Gazetesi'nin edindiği bilgilere göre grup bu şekilde haftada en az bin bilet satıyor. Biletlerde kişi başı 64 lira haksız kazanç, sırf bu iş için kurulan acentelerin kasasına giriyor. Kalan en az 100 lira ise vergisiz kayıt dışı kazanç olarak elde ediliyor. Düşük sezonda her ay ortalama 5 bin kişi üzerinden en az 820 bin liralık bir gelir elde edildiği hesaplanıyor.

Konunun, Valilik bünyesinde kaçak acente ve kaçak rehberleri saptayarak ceza kesen Turizm Denetleme Komisyonu’nun da önüne geldiğini belirten kaynaklar komisyonun 1. avluya dahi zaman zaman alınmadığını aktarıyor.Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı ise konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

# istanbul # topkapı sarayı # müze # turist # aydınlık # gelir # teşvik # topkapı