CHP'den NATO yanlısı üyelik açıklaması

Türkiye'nin üyeliklerini veto edeceğini açıkladığı İsveç ve Finlandiya ile ilgili CHP’den NATO yanlısı açıklamalar geldi. Ulusal Kanal'a konuşan CHP Genel Başkan Başdanışmanı Ünal Çeviköz, "Türkiye'nin şikayeti varsa bunu o ülkelerle ikili düzeyde ele alması gerekir." dedi. Çeviköz, sorunların çok taraflı örgütlere taşınmasının doğru olmadığını savundu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın PKK/PYD/YPG desteği nedeniyle tepki gösterdiği İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği ile ilgili CHP'den açıklama geldi. CHP, ikili sorunların NATO'ya taşınmaması gerektiğini savundu. Ulusal Kanal'a konuşan Ünal Çeviköz, şunları söyledi:


- Türkiye’nin eğer İsveç ve Finlandiya’nın PKK terörüne destek vermesinden dolayı şikayeti varsa bunu o ülkelerle ikili düzeyde ele alması gerekir. İkili düzeyde ele alınacak sorunları da çok taraflı örgütlere taşımamak gerekir.

Türkiye'nin üyelik tavrı ile ilgili Ulusal Kanal'ın sorularını yanıtlayan CHP'li isimler krizin NATO'ya taşınmaması gerektiğini söyledi.

"Üyelik kararı ile ilgili ikili ilişkileri düşünmek lazım" diyen CHP Genel Başkan Başdanışmanı Ünal Çeviköz, "Türkiye'nin teröre destek şikayeti varsa bu ikili düzeyde ele alınmalı" ifadelerini kullandı. Çeviköz, şöyle konuştu:


- Türkiye ile İsveç ve Finlandiya arasındaki ikili ilişkileri düşünmek lazım. Bu 2 ülke aslında Türkiye’nin AB’ye girişinde fevkalade güçlü destek veren ülkeler. Hep bize yakın ve bizden yana tavırlar almışlardır. PKK terörüne dönük birtakım yanlışları var. Bu yanlışları düzeltmenin yolu da ikili olaraktan çözülmelidir. Türkiye’nin eğer İsveç ve Finlandiya’nın PKK terörüne destek vermesinden dolayı şikayeti varsa bunu o ülkelerle ikili düzeyde ele alması gerekir. İkili düzeyde ele alınacak sorunları da çok taraflı örgütlere taşımamak gerekir.

"Bu konuda bir değerlendirme şu an bir değerlendirme yapamayız" diyen CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise sorunun çözümü için diplomasi yolunun tercih edilmesini önerdi. Altay, şu ifadelere yer verdi:

- Erdoğan’ın bu tür erken çıkışlarını, sonradan çark ettiğinin sayısız örneği var. Bakalım göreceğiz biz de. Bu konuda şu an bir değerlendirme yapamayız. Elbette Türkiye’ye terör tehdidi olan ülkelerle ilgili Türkiye’nin belli rezervler kurması normaldir, beklenendir. Ama diplomasiyle özellikle de İsveç’in bu konuda geri adım atacağını, teröre destekleri noktasında geri adım atacağını ummak istiyoruz.
# chp # türkiye # erdoğan # pkk # terör # nato # Ulusal # ülke # engin altay # Ünal Çeviköz # veto