Bakanlık ithtalat iddiasını yalanladı

Hindistan'dan buğday ithalatı yapıldığı gündeme gelmiş, Tarım ve Orman Bakanlığı'nda konuyla ilgili yalanlama gelmişti. Buğday ithalatını devletin değil özel sektörün yaptığı ortaya çıktı. 55 bin ton makarnalık buğdayda Bakanlık tarafından yapılan analizlerde “Hint Sürmesi” hastalığı çıktığı için geminin girişine izin verilmedi.

Türkiye'nin Hindistan'dan buğday ithal ettiği haberleri gündeme gelmiş, Tarım ve Orman Bakanlığı konuyla ilgili açıklama yapıp buğday ithalatı haberlerinin gerçeği yansıtmadığını açıklamıştı.

Bakanlığın yalanladığı o İthalatı devletin değil özel sektörün yaptığı ortaya çıktı.

Gaziantep merkezli Oba Makarna tarafından Hindistan’dan 55 bin ton makarnalık buğday ithalatı için bağlantı yapıldığı ve ilk geminin İskenderun Limanı’na geldiği anlaşıldı. Dünya Gazetesi'ne konuşan Oba Makarna CEO’su Alpaslan Özgüçlü, ithalat haberini doğruladı.

Yapılan ithalatın bakanlık veya devletle ilgisi olmadığını özel firma olarak kendilerinin yaptığını belirten Alpaslan Özgüçlü, buğday ithalatının un, makarna ihracatı için yapıldığını kaydetti.

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü İskenderun limanına yanaşan gemiden buğday numunesi alarak analiz yaptı. Analizlerde “Hint Sürmesi” hastalığı çıktığı için geminin girişine izin verilmedi.

Öte yandan Bakanlıktan Hindistan’dan buğday ithalatı konusunda yeni bir açıklama geldi. "Daha önce de açıkladığımız gibi Türkiye Hindistan’dan buğday ithalatı yapmamaktadır. Sosyal medyada “İthalat Belgesi” diye paylaşılan belge “Bitki Sağlığı Belgesi”dir. Hindistan menşeili firma tarafından söz konusu ithalat başvuru yapılmış olup, analiz işlemleri yapılmıştır. Analiz raporuna göre çıkan bulaşık hastalık nedeniyle buğdayın yurda girişine izin verilmemiştir." ifadeleri yer aldı.

# türkiye # buğday # ilk # Tarım # buğday krizi