KKTC dosyası İran MGYK'sında

Doğu Akdeniz'de Yunanistan ve Güney Kıbrıs üzerinden artan ABD ve İsrail askeri yığınağı, Tahran'ı harekete geçirdi. İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi KKTC’yle ilgili çalışmalara başladı. Ulusal Kanal'ın ulaştığı kaynaklar Kıbrıs dosyasının ilgili komisyonlarda çalışılmaya başlandığını aktardı

Haber: Yakup Aslan

Yunanistan ve Güney Kıbrıs üzerinden Akdeniz'de artan ABD ve İsrail askeri yığınağı, Tahran'ı da rahatsız etti.

Doğu Akdeniz'deki gelişmelerin, İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi'nde gündeme geleceği öğrenildi. İranlı kaynaklar, KKTC dosyasının da İran'ın milli güvenliğini doğrudan etkileyen yığınağa karşı alınacak askeri ve siyasi tedbirler başlığı altında görüşülmesinin ilgili komisyonların gündeminde olduğunu söyledi.

Konunun gündeme gelmesinde Yunanistan'ın bir İran tankerine el koymasının etkili olduğu öğrenildi. ABD ve İsrail'in Doğu Akdeniz'de İran'ın petrol ve doğalgaz ticaretini tehdit ettiğini değerlendiren İran'dan, KKTC hamlesi gelmesi bekleniyor.

Ulusla Kanal'ın ulaştığı İranlı bir yetkili, birlikte mücadelede ortak bir cephenin daha açıldığını vurgulayarak, İran İslam Cumhuriyeti'nin Akdeniz ve KKTC gündemine ilişkin gelişmelere vereceği reflekste, Türkiye'nin dış politikada başta Suriye merkezli atacağı siyasi adımların etkili olacağının altını çizdi.

Yetkili, “Türkiye ile müşterek menfaatimiz ayrılıklarımızdan çok ama çok fazla... İhtilafları azaltarak hem dış politikada hem milli güvenliğimiz için tarihi adımlar atabilecek koşullardayız.” dedi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde ABD ve İngiltere'nin askeri varlığının yanı sıra İsrail'in de askeri üsler konusunda adımlarının olduğuna dikkat çeken İranlı yetkili, bu durumun artık hem bölge hem İran'ın güvenliğini tehdit ettiğini dile getirdi.

İranlı yetkili İsrail'in gerek İsrail vatandaşları gerekse KKTC'li Türkler üzerinden Kuzey Kıbrıs'ta da mülk ve toprak satın aldığını ve bu durumun son yıllarda dikkat çekecek seviyede artış gösterdiğini kaydetti.

Öte yandan geçtiğimiz günlerde İran bandıralı petrol tankerine Yunanistan kıyılarında Yunan makamlarınca el konulmasına Tahran'dan misilleme geldi. İran, Yunanistan'a ait 2 petrol tankerine el konulduğunu duyurdu.

İran Devrim Muhafızları Deniz Kuvvetleri, tankerlerden birinin Asuliye diğerine de Bender Lenge açıklarında müdahale edildiğini ve denizcilik kurallarını ihlal ettikleri gerekçesi ile el konularak kıyıya çekildiklerini ilan etmişti.

# abd # ingiltere # türkiye # yunanistan # iran # suriye # israil # güvenlik # KKTC # Kıbrıs # doğu akdeniz # güney kıbrıs # tahran # askeri # iran islam cumhuriyeti