Türkiye Kuşak-Yol'da öncü olmalı

Türk-Çin İş Der’in düzenlediği 1. Uluslararası Kuşak ve Yol İnisiyatifi Türkiye Sempozyumu'nda birinci gün tamamlandı. İstinye Üniversitesi’nin ev sahipliğinde yapılan sempozyumda Çin'in Ankara Büyükelçisi Li Shaobin ve alanında uzaman birçok isim konuşma yaptı. Dijitalleşmelinin ekonomik ve toplumsal kalkınmaya nufüz ettiğini belirten konuşmacılar, Türkiye’nin Kuşak Yol’da öncü olması gerektiğini söyledi.

KAMERA: MEVLÜT AYDOĞAN


İstanbul İstinye Üniversitesi'nin ev sahipliği yaptığı 1. Uluslararası Kuşak ve Yol İnisiyatifi Türkiye Sempozyumu'unda birinci gün tamamlandı. İki gün boyunca sürecek olan sempozyumda; Dijital İpek Yolu Projesi başta olmak üzere, ticaretten güvenliğe, finanstan sağlığa, eğitimden tarıma pek çok konu alanında uzman kişiler tarafından ele alınıyor.

Türk-Çin İş Geliştirme Derneği tarafından düzenlenen sempozyuma Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da selamlarını ileterek başarılar diledi. Etkinliğe Çin'in Ankara Büyükelçisi Li Shaobin ve alanında uzaman birçok isim katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını Çin’in Şanghay şehrinden etkinliğe çevrimiçi olarak katılan Türk-Çin İş Der Genel Başkanı Adnan Akfırat yaptı. Akfırat, Türkiye'nin Dijital İpek Yolu’nun kurulmasında öncü olması gerektiğini söyledi:

- Yeni bir dünya kuruluyor. Dijital ekonomi yenileşmeyi ve inatçılığı zorunlu kılıyor. Tarım hizmet ve sayar sek. Derinliklerine erişiyor. Ekonomde çağdaşlaşmanın önemli bir motoru olma potansiyeline sahiptir. Önemli uluslarası rekabet alanını da temsil ediyor. Daha adil uluslararası bir ekonomi için insiyatifi ele almalıyız. nsanlık tarihinin en büyük ortaklaşa kalkınma girişimi olan Kuşak ve Yol Girişimi’nin başarısında da dijitalleşme önemli yer tutuyor. Dijitalleşme, çoğunluğunu gelişmekte olan ülkelerin oluşturduğu Kuşak ve Yol ülkelerinin işbirliğini ve paylaşarak gelişmenin araçlarını yaratmasını kolaylaştırıyor. Blok zinciri teknolojisini yaratıcı bir şekilde kullanarak, Dijital İpek Yolu’nu inşa etmeye başladılar. “Dijitalleşmeyi geliştirmek için Türkiye olarak önümüzde çetin görevler bulunuyor. Çağrımız şudur: Türkiye, genç ve eğitimli insan gücü, becerikli ve cesur girişimcileri gibi üstünlüklerini kullanarak, Dijital İpek Yolu’nun kurulmasında öncü olmalı, bu sayede Kuşak ve Yol Girişimi’ni geliştirmeli ve paylaşarak gelişmeyi hedefleyen bu girişimden en çok yarar sağlayan ülkelerden biri olmalı.

Sempozyumda Çin Ankara Büyükelçisi Liu Shaobin de konuşma yaptı. Shaobin, internetle birlikte yapay zeka ve blok zincirinin hızlı gelişiminin ekonomik ve sosyal kalkınma sürecine etkisine dikkat çekti:


- Çin ve Türkiye, hem büyük gelişmekte olan ülkeler hem de önemli yükselen ekonomilerdir. İki ülke arasındaki ikili işbirliği, yalnızca daha fazla kalkınma ve ulusal canlanma arayışımıza yardımcı olmakla kalmıyor, aynı zamanda bölgenin ortak kalkınması ve ilerlemesi için bir motor görevi görüyor. Stratejik ortaklar olarak, Çin ve Türkiye kendi başımıza çalışmak yerine plan ve deneyimlerini paylaşabilir, iletişim ve paylaşımlarda bulunabilir, kalkınma stratejilerini aktif olarak sinerji haline getirebilir, dijital kalkınmada siyasi fikir birliğini ve stratejik karşılıklı güveni geliştirebilir ve çağın zorluklarını birlikte ele alabilir. Bu uluslararası sempozyumun tam bir başarı olmasını diliyor, uzmanların ve akademisyenlerin Çin-Türkiye ilişkilerinin gelişimi için görüşlerinizi paylaşacaklarını ve önerilerde bulunacaklarını umuyorum.

Açılış konuşmaları oturumunda konuşma yapan isimlerden İstinye Üniversitesi Kuşak ve Yol Çalışmaları Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Efe Can Gürcan, dijitalleşme çağında egemen olmanın önemine vurgu yaptı. Gürcan, ülkelerin dijitalleşmeksizin 4. Sanayi Devrimine ayak uyduramayacağını söyledi:


- Kuşak Yol Girimi, dünya tarihinin en kapsamlı kalkınma ve ticaret girişimidir. Bu Girişim, Türkiye’nin çıkarlarını da doğrudan ilgilendirmektedir. Merkezimiz ise Kuşak ve Yol Girişimi’nin doğurduğu fırsatları kavrama görevini üstlenmiştir. Devletimizin dış siyaset anlayışı açısından uyguladığı Yeniden Asya Atılımı açısından Kuşak Yol Girişiminin önemi daha da artmaktadır. Sempozyumumuzun ana temasını oluşturan dijitalleşmenin hem Kuşak Yol hem de ülkemizin ekonomik çıkarları açısından stratejik bir öneme sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Açılış oturumunun konuşmacılarından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan Sadıkoğlu, Çin öncülüğünde geliştirilen Kuşak ve Yol Girişimi’nin Türkiye’deki odalar ve borsalar tarafından önemsendiğini kaydetti.

Çin Yabancı Ülkelerle Dostluk Derneği Başkanı Lin Songtiang, açılış oturumundaki konuşmasında Türkiye’nin Kuşak Yol Girişimi’ni ilk imzalayan ülkelerden olduğuna dikkat çekerek Girişim’in amacının ülkelerin ortak faydalarının ileri taşınması olduğunu belirtti.


Kuşak Yol girişimiyle ortak faydaların daha ileri taşınması amaçlanmaktadır. 180 ülkeyle işbirliği anlaşması imzalanmıştır. Bu da Avrupa ve Asya’nın ortak kalkınmasına yönelik bir adımdır. Dijital modernizasyon konusunda Türkiye’nin adanmışlığını biliyoruz. Türkiye Kuşak ve Yol’u imzalayan ilk ülkelerdendir ve bu konudaki istekliliğini göstermiştir. Dijital  ekonomik işbirliğini hedeflemeli ve geliştirmeliyiz. Bu sayede Türk ve Çin halkları daha da yakınlaşacaktır.

# istanbul # türkiye # çin # ekonomi # avrupa # Sanayi # Ulusal # ilk # Tarım # ipek yolu # Kuşak ve Yol # istinye üniversitesi