Kirada ''sabit oran'' formülü

Kiralardaki fahiş artışın önüne geçmek için bakanlıklar çalışmaları hızlandırdı. "Sabit oran" formülü masada. Düzenleme ile kira artışı TÜFE yerine belirlenecek oran üzerinden yapılacak. Çalışmanın ayrıntılarını açıklayan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yapılacak düzenlemenin kalıcı olmayacağını belirtti.

KAMERA:TANSEV KARA

Fahiş kira artışlarını önlemek için hazırlanan düzenlemede sona gelindi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yozgat’ta yargı muhabirleriyle bir araya geldi. Bakan arasında Ulusal Kanal’ın da bulunduğu gazetecilerin kira konusunda fahiş artışlarla ilgili sorularını yanıtladı.

Yeni bir düzenleme olacağını söyleyen Bozdağ, ayrıntıları açıkladı:

- Çevre ve şehircilik bakanlığında toplantı yapıldı. Bazı formüller üzerinde durduk. Birinci başlık ilk defa kiraya verecek ev sahibi ile kiraya tutacak kişi arasında kira miktarıyla ilgili nasıl bir ölçü konabilir, iki tarafın hukukunu koruyan bununla ilgili çalışma yapılması talimatını verdik. Arkasından oturanlarla ilgili artış oranı nasıl olacak, ne olacak, neye göre yapılacak, TÜFE, TEFE, diğer enflasyon rakamları, başka şeyler, bütün bunları da dikkate alarak hem ev sahibinin hem de kiracının hukukunu koruyan ortak bir formül. Bunlarla ilgili çalışmalar yapılıyor.

Denetim mekanizması konusunda da çalışma yapıldığını aktaran Bozdağ, kirada sabit oran formülü üzerinde durulduğunu belirtti:

- Oran üzerinden bir belirleme yapacağız. Miktar üzerinden değil. Çünkü oran üzerinden bir belirlemenin makul olacağını düşünüyoruz. Bu, geçici bir düzenleme olacaktır, altını çizeyim. Süre bittikten sonra da bu eski hale devam edeceğiz.

Bakan Bozdağ, soru üzerine kira ihtilaflarını arabulucuya devretmeyi, bu usulle uyuşmazlıkları çözmeyi hedeflediklerini belirtti. Bakan, kira artışlarını denetlemek için bir birim kurulmasına karar verildiğini de ifade etti.

# bekir bozdağ # enflasyon # Ulusal # ilk # Yozgat # adalet bakanı # tüfe # kira