İzmir’de toplu ulaşıma otomatik zam

İzmirliler güne zamla uyandı. İzmir'de 1 Ocak 2022'den bu yana her ay başında toplu ulaşıma ve suya zam yapılıyor. Çünkü CHP'li belediye ulaşım ve su ücretlerinin artışını otomatik olarak ÜFE'ye bağladı. 7 lira 10 kuruş olan bir biniş 7 lira 64 kuruşa yükseldi. Sene başından bu yana suyun metreküp fiyatına da yüzde 100 zam yapıldı.

CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi, suya ve toplu taşıma zam yapacağı zaman artık kurulları toplamıyor. Çünkü Tunç Soyer başkanlığındaki İzmir Büyükşehir Belediyesi zamları 1 Ocak itibarıyla otomatiğe bağladı. Her ayın 1'inde rakamlar Üretici Fiyat endeksine göre artıyor.

Otomatik zamla birlikte 7 lira 10 kuruş olan toplu ulaşım ücreti 7 lira 64 kuruşa yükseldi. Nisan ayı ÜFE artış oranına göre belirlenen ulaşım zammında öğrenci binişi 2 lira 40 kuruştan 2 lira 58 kuruşa çıkarıldı. Öğretmen ve 60 yaş biniş ücreti 6 lira 11 kuruştan 6 lira 58 kuruş oldu.

Böylece İzmir’de toplu ulaşım geçen ay 60 kuruş, bu ay 54 kuruş daha artmış oldu. Yeni tarifenin ardından İZBAN'da uygulanan blokaj ücreti de 28 lirayı geçmiş oldu.

Vatan Partisi İzmir İl Başkanlığı, aylık ÜFE’ye bağlanan ulaşım zammı kararının yürütmesinin durdurulması için İdare Mahkemesi'nde dava açmıştı.

Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi yıl başından bu yana suya 5’inci kez zam yapmtı. Yeni tarifeye göre konutlarda 0-10 metreküp arası su kullanımı metreküp başına 12 lira 39 kuruş olurken, 10-20 metreküp arası kullanımlarda 14 lira 74 kuruş ve 21 metreküp ve üstü kullanımlarda ise 27 lira 60 kuruş oldu.

Son zamla beraber CHP’li Belediye yıl başından bu yana suyun metreküp fiyatına yüzde 100 zam yapmış oldu.

# İzmir # su # izmir # chp # vatan partisi # zam # öğrenci # üretici # enflasyon # oldu # Tunç Soyer # son # belediye # ulaşım # üfe # ayı # izban # toplu ulaşım