Pazardan girdi maliyeti tepkisi yükseldi

Yaş sebze ve meyve üretim merkezi Antalya’da Semt pazarlarındaki üreticiler girdi maliyetlerinin yüksekliğinden yakınıyor. Ürününü pazara aracısız getiren üreticiler bile yüksek maliyetlerden dert yanıyor. Üretici, girdi maliyetlerinin aşağı çekilmesini istiyor.

Tarımda üretim maliyeti her geçen gün artıyor. Türk çiftçisi soframıza en sağlıklı gıdayı ulaştırabilmek için onlarca kalem maliyetin altına giriyor. Ancak girdi maliyetleri zorlayan çiftçi şu ifadeleri kullanıyor: 

- Üretmek istiyoruz. Mutluyuz ürettiğimiz ürünlerden. El emeği göz nuru bir çocuğu yetiştirir gibi yetiştiriyoz. Ama maalesef şu anda 8-10 dönüm seraya bakıyordum şu anda 1,5 dönüme düşürdüm. Belki seneye o da olmaz. Girdiler aşırı yüksek kurtarmıyor. Birçok akrabam ektiği üründe dönümde yaklaşık 10-15-20 bin kimi 30 bin lira zarar etti. Dönümü 40 bin lira hesapladılar sene başında. Sene sonunda dönümü oldu 80-90 bin lira… Adamlar zarar ettiler kâr edemediler. Birçoğu elindeki tarlaları arazileri bıraktı.

Yüksek maliyet nedeniyle üretici ürününe gübre ve bitki koruma ürünü bile veremedğini belirten çiftçi şu ifadeleri kullanıyor:

- Artık üretemiyoruz bak. Kaliteli bir mal üretemiyoruz. Şu kadar ilaç olmuş 200-300 lira… şu kadar şu kadar bir sefer kullanırsın. Gübre dersen zaten ona keza. İşte maliyet bu. Alamayınca bu işte çiftinin hali.

Yaş sebze ve meyve üretim merkezi Antalya’da Yüksekalan Semt Pazarı’nda üreticisi de pazarcısı da yüksek girdi maliyetlerine tepki gösterdi.

Ürününü pazara aracısız getiren üreticiler bile artık yüksek maliyetlere dayanamadığını söylüyor.

Pazar tezgâhları da girdi maliyetleri yüzünden artık açılamıyor.

Pazarın ortak talebi tarımda üretim maliyetleri düşürülsün.

# Antalya # antalya # türk # üretici # oldu # maliyet # çiftçi # meyve # bin # sebze # semt pazarı