"Ucuz akaryakıt için ithalat ve dağıtım kamu eliyle yapılsın"

Kamu eliyle ithal edilen doğal gazda aşırı fiyat artışları vatandaşa yansımıyor. Petrolde ise durum aynı değil. İthakatın Yüzde 80 özel şirketlerin elinde. Vatandaş akaryakıt artışlarıyla boğuşurken özel petrol ithalatçısı şirketler cirolarını katlıyor. Vatan Partisi Ekonomi Siyasetleri Bürosu Başkanı Hakan Topkurulu, Türkiye'ye ucuz akaryakıt temininin sağlanması için ithalat ve dağıtımın kamu eliyle yapılması gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin en çok ithal ettiği enerji kaynakları doğal gaz ve petrol.

Doğal gaz ithalatının yüzde 84’ü kamu şirketi olan BOTAŞ tarafından yürütülüyor. BOTAŞ, Merkez Bankası tarafından desteklendiği için Türkiye, küresel ölçekli fiyat artışlarından etkilenmiyor.

Petrol ithalatının ise yüzde 80'i özel şirketlerin elinde. İthalatın yüzde 55’ini de Koç grubuna bağlı TÜPRAŞ yapıyor.

Vatandaş akaryakıt zamlarıyla boğuşurken özel akaryakıt dağıtım şirketleri cirosunu katlamaya devam ediyor. Bu gerçeği İstanbul Sanayi Odası ''Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" araştırması da ortaya koyuyor. Türkiye’nin petrol ithalatının yüzde 55’ini yapan KOÇ grubuna bağlı TÜPRAŞ, 136,8 milyar liralık ciro ile en yakın rakibine 2 kat fark atarak listede ilk sırada yer aldı.

Türkiye'nin 2. büyük akaryakıt ithalatçısı Rusya dost olan ülkelere ucuz petrol satıyor. Vatan Partisi Ekonomi Siyasetleri Bürosu Başkanı Hakan Topkurulu bu konuda hükümete çağrı yaptı. Türkiye'ye ucuz akaryakıt temininin sağlanması için ithalat ve dağıtımın kamu eliyle yapılması gerektiğini söyledi.

Topkurulu, Türkiye'nin enerjiden sonra en fazla cari açık verdiği Petrokimya sektöründeki şirketin cirosuna da dikkat çekti. İthal ikamesi programına göre bu sektöre yatırım yapılması gerektiğini belirtti.

# istanbul # türkiye # rusya # iran # vatan partisi # Sanayi # hakan topkurulu # üretim # akaryakıt # ilk # enerji # gaz # tüpraş