Dışişleri Komisyonunda Azerbaycan vurgusu

Meclis Dışişleri Komisyonu, uluslararası anlaşmaların onaylanmasını uygun bulan 4 kanun teklifini kabul etti. Azerbaycan ile güvenlik anlaşmasının güncellendiği komisyonda Afrika ile iş birliği vurgulandı. Bissau Büyükelçiliği’nin açılmasıyla Türkiye’nin Afrika’daki büyükelçilik sayısının 44’e ulaştığı ifade edildi. Namibya ve Nijerya ile savunma iş birliğinin artırılmasının hedeflendiği belirtildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Dışişleri Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Akif Çağatay Kılıç başkanlığında toplandı.

Komisyon, uluslararası anlaşmaların onaylanmasını uygun bulan 4 kanun teklifini kabul etti. Azerbaycan, Namibya, Uganda ve Nijerya ile ilgili anlaşmalar komisyondan geçti. Azerbaycan ile Türkiye arasındaki güvenlik anlaşmasında değişiklik yapan teklif görüşülürken iki ülke arasındaki iş birliğine değinildi:


- Tüm kurumlarımız Azerbaycan makamlarıyla kap samlı iş birliği ve ortaklık iliş kilerine sahip. Bu güne kadar 300'e yakın anlaşma, protokol ve mutabakat muhtırasını imzaladık ve birlikte uygulamaya koyduk. Terörle mücadele, uyuşturucu, kaçakçılık, organize suçlar ve asayiş suçlarına karşı ortak mücadele yürütüyoruz.

Komisyonda konuşan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Afrika ile işbirliğinin önemine vurgu yaptı. Türkiye’nin Gine’de Bissau Büyükelçiliği’ni açmasıyla Afrika’da 44 büyükelçiliğe ulaştığını söyledi:


- Afrika'yla ilişkilerimizi kalkınmadan güvenliğe, savunmadan enerjiye gen iş bir yelpazede ilerletiyoruz. Kıtanın dört bir yanındaki diplomatik temsil ağımızda Afrika halklarının kalkınma ve refah arayışlarında yanlarında yer alıyoruz. Bissau Büyükelçiliğimiz de bugün itibarıyla faaliyete geçti ve böylece Afrika'daki büyükelçilik sayımız bugün 44'e çıktı.

Kıran, Namibya ve Nijerya ile savunma iş birliklerinin artırılacağına da işaret etti:


- Savunma sanayisi şirketlerimiz de Namibya pazarına ilgi gösteriyor, bu yıl içerisinde ülkeyi ziyaretleri planlanıyor. Bu alandaki işbirliğimizin de ekonomik ilişkilerimize ivme kazandıracağına inanıyoruz. Nijerya’nın savunma sanayi ürünlerine ilgisinin arttığını da memnuniyetle müşahede ediyoruz, bu ülkeye yakın zamanda 2 adet karakol botu satışı gerçekleştirdik. Savunma sanayi firmalarımız pek çok projeyi yakından takip etmeyi sürdürüyor.
# istanbul # türkiye # ak parti # Azerbaycan # mücadele # bakan # susa # dışişleri komisyonu