TMO açıkladı: Kırmızı mercimek alım fiyatı belli oldu

Kabuklu kırmızı mercimek alım fiyatı, ton başına 14 bin lira olarak belirlendi. TMO'dan yapılan açıklamada, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticilerden belgelerindeki üretim miktarının tamamının satın alınacağı duyuruldu.

Toprak Mahsülleri Ofisi, kırmızı mercimek alım fiyatını açıkladı. Kırmızı mercimek alım fiyatı ton başına 14 bin lira olarak belirlendi.

Yapılan açıklamada, oluşabilecek üretici mağduriyetlerinin önlenmesi ve üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla bu fiyatın belirlendiğine vurgu yapıldı. Türkiye'de 2022 yılı kabuklu kırmızı mercimek üretiminin geçen yıla göre yüzde 75 artışla 400 bin ton olacağının öngörüldüğü belirtildi.

Üreticilerin, Tarım ve Orman Bakanlığınca verilen mazot, gübre, sertifikalı tohumluk ve fark ödemesi desteklerini almaya devam edeceği kaydedildi.

TMO, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticilerden belgelerindeki üretim miktarının tamamını satın alacağını, ödemelerin ise ürünün TMO'ya teslim edildiği tarihten itibaren 10 gün içinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacağını duyurdu. Önceki yıllardan farklı olarak ise bu dönemde geçici alım merkezlerinde hizmet bedeli kesintisi yapılmayacağı kaydedildi.

TMO'nun pazar günleri hariç, haftanın 6 günü alım yapacağı belirtildi. Ürünlerini teslim edecek üreticilerin alım noktalarında herhangi bir zorlukla karşılaşmaması için ÇKS bilgilerini güncellemeleri, randevu almaları gerekiyor.

Üreticilerin, anlaşmalı bankalardan alınacak ürün kartı veya banka hesap numaraları ile randevu alınan tarihte alım noktalarına bulunması gerektiği belirtildi.

# türkiye # üretici # tmo # Toprak Mahsulleri Ofisi # çiftçi kayıt sistemi