Karadeniz gazı için borular derin sularda

Karadeniz'deki 540 milyar metreküplük doğal gazı taşıyacak boruların, derin sulara serimi başladı. Filyos açıklarında mesaisini sürdüren "Castorone" adlı gemi, derin sularda ilk boruları deniz tabanına yerleştirdi. Geminin sonbahara kadar yaklaşık 165 kilometre boru serimi yapması planlanıyor.

Karadeniz'deki doğal gazı taşıyacak boruların derin sulara serimi başladı.

Türkiye tarihindeki en büyük doğal gaz keşfi olarak kayıtlara geçen Sakarya Gaz Sahası'nda çalışmalar, 7 gün 24 saat esasına göre devam ediyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in "Enerjide dışa bağımlılığın kilidini kıracak proje" olarak tanımladığı Sakarya Gaz Sahası'nda, 5 binin üzerinde personel mesai harcıyor.

Yerli gazın, gelecek yılın ilk çeyreğinde milli doğal gaz sistemine bağlanması planlanıyor. Çalışmalar Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde devam ediyor. Sakarya Gaz Sahası ile Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi'ni buluşturacak boruların da döşenmesi sürüyor.

İlk olarak sığ kısımlarda başlayan boru seriminde derin sulara geçildi. "Castoro 10" isimli gemi, derin sular için görevini dev " Castorone" gemisine devretti.

6 Temmuz'da Filyos açıklarında demirleyen gemi, 325 metre uzunluğunda, 39 metre genişliğinde, 56 bin 529 groston ağırlığında.

Gemiye boru yüklemi işlemi de açıkta yapıldı. Filyos Limanı'nda bulunan her biri 12 metre uzunluğundaki borular destek gemilerine, ardından da yaklaşık 500 metre açıktaki Castorone'ye yüklendi. İşlemlerin tamamlanmasının ardından da gemi, boru serimine başladı.

Geminin sonbahara kadar yaklaşık 165 kilometre boru serimi yapması planlanıyor.

Karadeniz'e ilk borular, 13 Haziran'da Filyos'ta yapılan törende sığ kısımlardaki deniz tabanına indirilmişti. Sakarya Gaz Sahası'nda deniz altına kurulacak üretim sistemine ilk olarak 6 ila 10 kuyu bağlanacak. Bu kuyulardan günlük 10 milyon metreküp gaz üretilerek 2023'te Türkiye'nin doğal gaz şebekesine verilecek. Karadeniz'de en yüksek üretim seviyesine 2027-2028'de ulaşılması bekleniyor.

# Zonguldak # türkiye # milli # proje # karadeniz # Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez # Temmuz # ilk # enerji # doğal gaz # metreküp # castorone