AİHM'in Kavala kararına tepkiler büyüyor

Adalet Bakanlığı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Osman Kavala dosyasını öne çekmesine tepki gösterdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada “AİHM'in Türkiye'ye karşı objektifliği ve tarafsızlığı konusunda kamuoyumuzdaki tartışmaları da artıracaktır” denildi. Türkiye’nin AİHM kararlarını en çok uygulayan ülkelerden olduğu da hatırlatıldı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Osman Kavala hakkındaki kararına tepkiler sürüyor. AİHM, gündeminde 22 dosya bulunmasına rağmen Kavala dosyasını öne çekti. AİHM, Kavala davasında Türkiye'nin "AİHM kararlarına ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmediği”ni öne sürdü. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 46/1'inci maddesini ihlal ettiği hükmüne vardı.

"AİHM KARARINA TEPKİLER SÜRÜYOR"

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada AİHM'e yönelik güvenilirliğin sarsılacağı vurgulandı. Açıklamada şunlar belrtildi:

- AİHM Büyük Daire gündeminde 22 dosya bulunmasına ve halihazırda derdest dosyaların tamamına yakınının Kavala dosyasından daha önceki tarihlerde, bir kısmının ise en az bir yıl önce Büyük Daire'ye gelmiş olmasına rağmen Kavala dosyasının öne çekilmesi, AİHM'in güvenilirliğini ve itibarını olumsuz etkileyeceği gibi AİHM'in Türkiye'ye karşı objektifliği ve tarafsızlığı konusunda kamuoyumuzdaki tartışmaları da artıracaktır.

Dışişleri Bakanlığı’nın ardından Adalet Bakanlığı’ndan da karara tepki geldi. Bakanlıktan yapılan açıklamada Türkiye’nin AİHM kararlarına uyduğu hatırlatıldı.

- Türkiye, AİHM kararlarına uymayı taahhüt etmiş ve bu taahhüdünün gereğini daima yerine getirmiş bir ülkedir. Türkiye, AİHM kararlarına uyma oranı en yüksek ülkelerden biridir. Zira üye ülkelerin AİHM kararlarını icra oranı yüzde 80,20 iken; Türkiye'nin icra oranı yüzde 87,98'dir. Diğer kararların icra süreci ise devam etmektedir. Türk yargı makamları, AİHM'in Kavala hakkında verdiği 10 Aralık 2019 tarihli kararını uyguladıklarını defaatle belirtmişlerdir.
# türkiye # adalet bakanlığı # türk # Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi # avrupa # tepki # dışişleri bakanlığı # aihm # osman kavala