Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Güney Amerika turu

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Temmuz ayı sonunda Güney Amerika turuna çıkacak. Erdoğan, 4 gün sürecek temasları kapsamında Meksika, Venezuela ve Arjantin’i ziyaret edecek. Venezuela’ya yapılacak iade-i ziyarette 54 iş birliği anlaşması imzalanacak.

Türkiye, Güney Amerika ile iş birliğini güçlendirmek için adımlar atmaya devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Temmuz ayı sonunda Güney Amerika yolcusu olacak. Erdoğan, 4 gün sürecek temasları kapsamında Meksika, Venezuela ve Arjantin’i ziyaret edecek. Ziyaretin en önemli ayağını Venezuela oluşturacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Venezuela Devlet Başkanı Nikolas Maduro ağırlayacak. Görüşmesinde 54 iş birliği anlaşmasının imzalanması bekleniyor.

Venezuela’ya yapılacak iade-i ziyarette, iki ülke arasında mevcut enerji anlaşmalarının genişletilmesi gündeme gelecek. İki ülke arasında petrol, gaz, elektrik ile petrokimya sektörlerinin geliştirilmesi ve teşvik edilmesi amacıyla yeni adımlar atılması planlanıyor.

Ayrıca, hidrokarbon arama, üretim ve rafinaj, doğalgazın işlenmesi, pazarlanması, taşınması ile dağıtımına ilişkin projelerin geliştirilmesi de ele alınacak.

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, bir buçuk ay önce Ankara ziyareti sırasında Türk yatırımcıları ülkesine davet etmişti. Venezuela’daki Türkiye için ayrılan ve “Turkish land olarak adlandırılan bölge de masadaki başlıklar arasında olacak.

Yatırımcının elde edeceği hasılat, Türkiye’nin ihracatı için de kullanılabilecek. Erdoğan’ın ziyaretinin ardından bu konuda somut adımlar atılması öngörülüyor.

Cumhurbaşkanı’nın G20 üyesi Meksika ve Arjantin temaslarında ise ağırlıklı olarak ticari ve ekonomik ilişkiler ele alınacak.

Türkiye, son dönemde Latin Amerika ülkeleriyle daha sıkı ilişkiler sağlamak amacıyla bölge ülkelerine yönelik aktif bir dış politika izliyor. 2010 yılına kadar bölgede Türkiye’nin 6 diplomatik temsilciği varken, bu sayı bugün 20’yi buldu.

# ankara # türkiye # erdoğan # cumhurbaşkanı # türk # ihracat # Venezuela # üretim # petrol # Temmuz # maduro # son # Güney Amerika # rafinaj