Fuat Oktay'dan Abdülhamid Han açıklaması

Abdülhamid Han sondaj gemisinin önümüzdeki ay Akdeniz'de faaliyetlerine başlaması planlanıyor. Açıklamayı yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, geminin etkin araştırma yürütülmesinde önemli role sahip olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Fuat Oktay, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı'nda konuştu. Oktay, Abdülhamid Han sondaj gemisinin önümüzdeki ay Akdeniz'de faaliyetlerine başlayacağını duyurdu.

Oktay, 7’nci nesil Abdülhamid Han sondaj gemisinin, 12 bin 200 metreye kadar sondaj yapabilme yeteneği olduğunu söyledi. Oktay, Abdülhamid Han’ın mavi sularda etkin araştırma yürütülmesinde önemli role sahip olduğunu da aktardı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Kıbrıs Barış Harekatı sırasında Türkiye’ye ihtiyacı olan askeri ürünlerin satılmadığını vurguladı. Oktay, bu ortak zaferin, Türkiye’ye uygulanan silah ambargolarına rağmen elde edilmiş tarihi bir dönüm noktası olduğunun altını çizdi:

- Milli denizaltı projemiz MİLDEN’in yanı sıra SİHA üretiminde sahip olduğumuz tecrübeyi insansız deniz araçlarına aktarıyoruz. Mavi vatanda egemenliğimizi perçinleyecek insansız denizaltılarımız, denizlerde de dengeleri değiştirecek, oyunları bozacak.

Fuat Oktay, Türkiye’nin dünyada bir savaş gemisini milli olarak tasarlayan, inşa eden 10 ülke arasında yer aldığına da dikkat çekti:

- İnşa edilen ve modernize edilen deniz araçlarımızı son sistem silah, radar, muhabere ve elektronik sistemlerle donatıyoruz. MİLGEM’lerimiz ve amfibi gemilerimiz, donanmamızın kullanımında adeta bir SİHA gemisi olacak ANADOLU çok maksatlı amfibi hücum gemimiz, denizde ikmal muharebe destek gemimiz, İstanbul İ sınıfı fırkateynimiz ve yeni tip denizaltılarımızla adım adım çok daha güçlü ve caydırıcı bir deniz gücüne sahip olmaktayız. 
# istanbul # türkiye # cumhurbaşkanı # türk # Kıbrıs # Fuat Oktay # anadolu # akdeniz # cumhurbaşkanı yardımcısı # sondaj gemisi # tarihi # Barış # Abdülhamid Han