Soma'da özelleştirmeye karşı sendika harekete geçti

Manisa'nın Soma ilçesinde Türkiye Kömür İşletmelerine bağlı Eynez açık ocağının bir bölümünün özel şirkete devredilmesine karşı işçilerin eylemi sürüyor. Ulusal Kanal'ın edindiği bilgilere göre, Türkiye Maden İşçileri Sendikası bu hafta Enerji Bakanı Fatih Dönmez ile görüşecek. Görüşmede, bölgedeki durum, işçilerin talepleri anlatılarak özelleştirmeden vazgeçilmesi istenecek.

Özelleştirmeye karşı işçilerin tepkisi büyüdü, sendika harekete geçti, mücadele ve müzakere süreci başladı.

Manisa'nın Soma ilçesinde Türkiye Kömür İşletmelerine TKİ bağlı Eynez açık ocağının bir bölümünün özel şirkete devredilmesi tartışma yarattı. Çevredeki maden ocağında çalışan işçiler eylem yaparak tepki gösterdi.

Ulusal Kanal'ın edindiği bilgilere göre, devletin elinde olan söz konusu maden ocağı şu anda atıl durumda. Heyelan riskine karşı kullanılmayan maden ocağı özel bir şirkete verildi.

Şirket bu ocakta kömür çıkarmaya hazırlanıyor. Ancak bu noktada bazı çekinceler var:

- İşçiler, söz konusu maden ocağının yanında bulunan ocaklarında özelleştirilmesinden endişe ediyor. Bu yüzden hükümetten garanti istiyor. Ayrıca emekçiler, Soma katliamından ders alınması gerektiği, özel şirket eliyle hiçbir işçinin risk altındaki bölgede çalıştırılmaması görüşünce. Olası bir heyelanda yeni bir facianın yaşanması kaçınılmaz.


Konuyla ilgili Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul 25 25 Temmuz'da Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ile bir araya geldi. Son durumu, işçilerin taleplerini görüşen Sendika Başkanı bu hafta Enerji Bakanı Fatih Dönmez ile buluşacak.

Görüşmede, bölgedeki durum, işçilerin talepleri anlatılarak özelleştirmeden vazgeçilmesi istenecek.

Sendika Bakan Dönmez ile görüşmesinden sonra da yol haritasını belirleyecek.

Diğer yandan ilk günden beri işçilerin yanında olan Vatan Partisi yine destek için ziyaretlerini sürdürdü.

Vatan Partisi İzmir İl Sekreteri Levent Özciğer işçilerle sohbet etti, Vatan Partisi'nin özelleştirmelere karşı tavrını net şekilde ortaya koydu.

# türkiye # vatan partisi # mücadele # Ulusal # Temmuz # ilk # enerji # son # türkiye maden işçileri sendikası # türk-iş genel başkanı ergün atalay # Vatan Partisi İzmir İl Sekreteri Levent Özciğer # eynez # Türkiye Kömür İşletmeleri